Rabo verankert verduurzaming in adviesrapportage

0

Rabobank neemt verduurzaming van de woning standaard mee in het klantadviesrapport voor hypotheken. Hiertoe wordt in de adviessoftware van de bank standaard bij elk klantgesprek een aantal vragen over verduurzaming ingevuld. Informatie die de klant later terug kan lezen in het adviesrapport.

Concreet betekent dit volgens de Rabobank dat in de 60.000 gesprekken die het jaarlijks voert, haar hypotheekadviseurs actief alle mogelijkheden met hun klanten verkennen om de woning te vergroenen. Floor van Workum, CEO van Rabobankdochter Vista Hypotheken: “Verduurzaming krijgt zo een plek in het hart van Rabobanks dienstverlening. De klant krijgt inzicht in de eigen situatie waarbij de voordelen van verduurzaming voor het voetlicht worden gebracht. Op basis hiervan zijn klanten beter in staat een keus te maken over wat ze uiteindelijk gaan doen.”

Rabobank stelt dat begin 2019 nog maar 5% van de klanten die met de bank een hypotheekgesprek hadden, ook daadwerkelijk besloten hun huis te verduurzamen. Inmiddels is dat al 20%. Deze nieuwe stap moet een nog grotere verduurzamingsbeweging bij de klanten op gang brengen.

Werk aan de winkel

Rabobank is een van de initiatiefnemers van het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, dat de kennis en het draagvlak voor verduurzaming onder hypotheekprofessionals wil vergroten. Tachtig geldverstrekkers, intermediairs, opleiders en instanties maken via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, verduurzaming integraal onderdeel van hun dienstverlening. Het collectief streeft ernaar om dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland op te leiden tot Adviseur Duurzaam Wonen. Van Workum: “Met deze vervolgstap kunnen wij als bank verduurzaming bereikbaarder maken voor klanten. Door het grote aantal gesprekken kunnen we ook echt sprongen maken.”

Met haar labels streeft Rabobank ernaar om in 2025 gemiddeld energielabel B in de hypotheekportefeuille te realiseren. Daarvoor is het volgens Van Workum nodig dat zeker 50.000 klanten minimaal twee labelstappen omhoog zetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.