Rabo-labels lanceren 50Plus WoonTest

0

Rabobank en Interpolis hebben in samenwerking met ouderen en mantelzorgers de 50Plus Woontest ontwikkeld. Doel van deze test is het creëren van bewustwording bij mensen over toekomstbestendig wonen als de kinderen uit huis gaan of rond het moment van pensionering.

Er is een potentiële vraag naar een kwart miljoen ouderenwoningen, maar zolang een geschikt aanbod op de juiste plekken ontbreekt, verhuizen de oudere senioren niet. En daar hebben jonge huishoudens ook last van, schrijven economen van Rabobank in het rapport ‘Kwart miljoen ouderenwoningen gevraagd, liefst in eigen buurt’.

Kleine investering

In 2019 telde Nederland 2,2 miljoen 65-plus-huishoudens; daarmee is 28% van alle huishoudens een ‘ouderenhuishouden’. Uit het rapport blijkt dat in 2018 40% van al deze 65-plushuishoudens in een huis woonde dat in beginsel minder geschikt is om tot op hoge leeftijd en met toenemende beperkingen te blijven wonen. In totaal zijn in 1,2 miljoen huizen mogelijk aanpassingen nodig voor ouderen die langer in hun eigen huis willen blijven. Dat kan tegen beperkte kosten, maar gebeurt volgens de rapportage nog te weinig. Veel ouderen vinden het niet belangrijk om uit voorzorg stappen te ondernemen en blijken vaak ook niet te veel geld te willen uitgeven aan woningaanpassingen. Bovendien is het aanpassen van de woonsituatie een lastig en emotioneel onderwerp en dus stellen mensen een gesprek hierover het liefst zo lang mogelijk uit.

Voor veel ouderen is vertrekken uit de huidige leefomgeving geen optie en daarmee een belangrijke reden waarom zij nog niet zijn verhuisd. Door op de juiste plekken ouderenwoningen te bouwen worden volgens de Rabo-economen niet alleen ouderen geholpen, maar omdat het de doorstroom op gang helpt ook de jongere huishoudens.

50Plus WoonTest

Het tijdig aanpassen van de woonsituatie voorkomt dat mensen op latere leeftijd in de problemen komen als hun mobiliteit mogelijk minder wordt. De 50Plus Woontest geeft de gebruiker aan de hand van een aantal testvragen meer inzicht in comfortabel en veilig wonen. Hierbij wordt verder gekeken dan de woning alleen. Er worden ook vragen gesteld over de directe omgeving, voorzieningen in de buurt en de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de eigen omgeving. “Na het invullen kunnen mensen beter beoordelen of hun huidige woning ook de komende jaren nog bij ze past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen. De test geeft concrete tips en oplossingen voor een eventuele verhuizing of voor aanpassingen in de huidige woning”, aldus de initiatiefnemers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.