PvdA: Bankensector is gevaar voor de samenleving

0

De PvdA wil dat er vaart gemaakt wordt met het hervormen van de financiële sector. Zo moet er een einde komen aan de bonusbingo. “De sector is niet meer dienend aan de samenleving, maar aan zichzelf. Zij is destabiliserend en daarmee gevaarlijk”, aldus de partij.

De partij ziet drie fundamentele tekortkomingen:

* De financiële economie ten opzichte van de reële economie in de wereld is veel te groot geworden.
* De financiële wereld is veel te complex. Met producten die alleen de meest briljante wiskundigen kunnen begrijpen en met flitshandel die zo snel is als het licht. Een bankdirecteur snapt zijn eigen balans niet. Laat staan de controleurs: accountants en toezichthouders. En de wetgever heeft te vaak het nakijken.
* De belonings- en bonuscultuur. Daarvan moeten we radicaal afscheid nemen. Het is onacceptabel dat er nog altijd torenhoge bonussen worden uitgekeerd. En de salarissen zijn gewoon nog veel te hoog.

De PvdA heeft fundamentele bedenkingen bij “de hijgerigheid, de beperkte zelfreflectie, de korte termijnfocus en de dominantie van het eigen belang in de financiële sector. Tegelijkertijd is er het besef dat de Nederlandse economie dienende en solide banken nodig heeft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.