Psyche grootste hypotheekgerelateerde risico

0

BNP Paribas Cardif heeft de start van een nieuw decennium aangegrepen om de data van hypotheekgerelateerde arbeidsongeschiktheidsclaims uit het vorige decennium in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat claims veroorzaakt door psychische aandoeningen al 10 jaar op rij met stip op nummer één staan.

De maatschappij behandelt naast claims voor arbeidsongeschiktheid, ook claims voor werkloosheid en overlijden. In 2009 was er ongeveer een gelijke verdeling tussen deze drie hypotheekgerelateerde risico’s. Sindsdien is het aandeel arbeidsongeschiktheidsclaims steeds iets gestegen. “Op zich is dit niet verrassend”, zegt Marieke van Zuien, commercieel directeur BNP Paribas Cardif, in een toelichting op de cijfers. “Werkloosheid is nauw verbonden met economische trends en laat daarom meer ups en downs zien. Arbeidsongeschiktheid is echter veel constanter en daarom altijd een reëel risico.”

‘Dat overkomt mij niet’

Begin het hypotheekadvies eens andersVan Zuien hoopt met deze datatrends duidelijk te maken dat arbeidsongeschiktheid een reëel risico is en dat het iedereen kan treffen. “Wij horen vaak dat consumenten de risico’s van arbeidsongeschiktheid onderschatten, ‘dat overkomt mij niet’ is een veelgehoord geluid.

Maar je verliest al snel de helft van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hypotheek gerelateerde risico’s zijn daarom een essentieel onderdeel van het hypotheekadvies.”

Psychische aandoeningen

BNP Paribas Cardif zag in 2019 de volgende top-3 oorzaken voor arbeidsongeschiktheidsclaims:

  1. Psychische aandoeningen
  2. Een vorm van kanker
  3. Aandoeningen aan gewrichten

Daarmee staan psychische aandoeningen als oorzaak van een claim al een decennium met stip op nummer één. Ongeveer een vijfde van alle claims die de maatschappij jaarlijks ontvangt heeft als oorzaak psychische aandoeningen. Die bestaan voornamelijk uit depressies, burn-outs en posttraumatische-stressstoornissen (PTSS). “Vaak wordt gedacht dat arbeidsongeschiktheid alleen voorkomt bij mensen met een fysiek zwaar beroep zoals een stratenmaker of dakdekker. De werkelijkheid is echter heel anders dan het beeld dat mensen hebben van arbeidsongeschiktheid”, aldus Van Zuien.

Mannen versus vrouwen

De gemiddelde leeftijd waarop de afgelopen 10 jaar bij de verzekeraar wordt geclaimd is 45 jaar. Daarbij ligt de gemiddelde leeftijd bij mannen iets hoger dan bij vrouwen (46 versus 42 jaar). Hoewel volgens BNP Paribas Cardif de kans op arbeidsongeschiktheid groter is voor vrouwen, blijkt uit de data dat meer mannen dan vrouwen in het afgelopen decennium een uitkering voor arbeidsongeschiktheid hebben ontvangen. Dit komt volgens de aanbieder waarschijnlijk doordat meer mannen zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid dan vrouwen. De afgelopen tien jaar keerde de maatschappij bijna twee derde van de uitkeringen uit aan mannen.

Claims met als oorzaak hartaandoeningen, rugklachten en aandoeningen aan long- en luchtwegen, komen vaker voor bij mannen. Bij vrouwen zag de verzekeraar vaker psychische klachten, neurologische aandoeningen en kanker.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.