Protocol berging elektrische voertuigen

0

Stichting Incident Management Nederland (IMN) heeft samen met het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, bergers en Rijkswaterstaat een protocol ontwikkeld dat per 1 juni 2021 zorg draagt voor het adequaat afwikkelen van zware aanrijdingen waarbij een elektrisch voertuig betrokken is. Vanaf dat moment is er ook een landelijk dekkend netwerk van bergers die elektrische voertuigen met een hoog brandrisico kunnen afvoeren en stallen.

Ruim dertig bergingsbedrijven hebben al op het protocol ingetekend, waardoor er nu ook landelijke dekking is voor de berging van elektrische voertuigen. Bergers die bij een zwaar ongeluk met een elektrisch voertuig ter plaatse komen, kunnen onder voorwaarden een zogeheten dompelbak inzetten. Met de dompelbak wordt het voertuig veilig, zonder brandrisico’s, afgevoerd en gestald. De dompelbak is volgens het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de meest veilige manier om accu’s van elektrische auto’s (na een zwaar ongeluk) te bergen.

Vlam vatten

Bij zware aanrijdingen kunnen de in elektrische voertuigen gemonteerde accu’s instabiel worden en vlam vatten. Het gaat daarbij om branden die veel giftige rook veroorzaken die bovendien moeilijk te blussen zijn. De nieuwe werkwijze waarborgt een veilige berging. Het nieuwe protocol geeft antwoorden op vragen zoals: ‘Wanneer moet een dompelcontainer worden ingezet?’ En: ‘Hoe moet je de container bewaren en afvoeren?’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.