Professionele beleggers kopen recordaantal huurwoningen

0

Op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt is in de eerste zes maanden van 2019 een recordaantal huurwoningen verkocht. Opvallend was dat het grootste deel van de aankopen betrekking had op nieuwbouw, dat wil zeggen in aanbouw zijnde of nog te bouwen complexen.

Dat blijkt uit een binnenkort te verschijnen woningbeleggingsonderzoek van ABC Capital, onderdeel van de ABC Vastgoed Groep. Beleggers kochten volgens deze publicatie in genoemde periode circa 27.900 woningen met een onderliggende waarde van om en nabij de 5,75 miljard euro. Daarbij ging het om aankopen door professionele beleggers van in complexvorm gebouwde appartementen, eengezinswoningen en studio’s.

In eigen land

Nederlandse professionele beleggers waren het meest actief. In totaal werd door hen voor 3,22 miljard euro in belegging genomen. Pensioenfondsen voerden hierbij de boventoon. Daarnaast lieten ook particuliere beleggers en vastgoedfondsen zich gelden. In het segment nieuwbouw werd ongeveer 2,54 miljard euro belegd, hoofdzakelijk in de vorm van zogenoemde ‘single asset transactions’ (aankoop van 1 complex).

Buitenlandse beleggers zochten het vooral in portefeuilles (grote volumes) en in veel mindere mate op deze ‘single assets’. In tegenstelling tot de Nederlandse beleggers werden door de buitenlandse investeerders in hoofdzaak bestaande woningen gekocht.

Randstad populair

In geografische zin werd de professionele beleggingsmarkt gedomineerd door aankopen in de Randstad en enkele aangrenzende regio’s. Volgens Harmen de Raad, senior vastgoedadviseur van ABC Capital, hebben vooral Nederlandse professionele beleggers een voorkeur voor dit gebied. “Met name woningen in de vijf grote steden en hun randgemeenten zijn gewild. Via ‘single asset transactions’ werd door Nederlandse beleggers circa 1,71 miljard euro in de vier grote steden gestoken, deels door vroegtijdig in het ontwikkelingsproces woningen aan te kopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.