Proefschrift ‘Pensioen van zelfstandigen’

0

Mark Boumans, werkzaam bij Montae & Partners, adviseurs op het gebied van Pensioen, Governance en Risk & Investments, promoveert op 16 september aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Pensioen van zelfstandigen’. Een maatschappelijk belangrijk thema dat al jaren actueel is en waar maar geen oplossingen voor worden gevonden.

Boumans presenteert in zijn proefschrift concrete aanbevelingen om de pensioensituatie te verbeteren van de 1,5 miljoen zelfstandigen die ons land kent. Daar is zeker ook een rol voor de politiek weggelegd om duurzame keuzes te maken.

Urgent probleem

“Het huidige pensioenstelsel is op dit moment onvoldoende toegerust om zelfstandigen voor een goed pensioen te laten sparen. Dit is een urgent probleem gezien de grote groep zelfstandigen. Het juridisch kader moet daarom zo snel mogelijk worden aangepast, om te voorkomen dat een grote groep zelfstandigen te weinig pensioen opbouwt”, vindt Boumans. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van de jurist Mark Boumans. : In Nederland sparen te weinig zelfstandigen voor pensioen. De zelfstandigen die wel sparen, doen dat meestal buiten het pensioenstelsel. Nu er in Nederland al zo’n 1,5 miljoen zelfstandigen zijn, is het de allerhoogste tijd om met werkbare oplossingen te komen. Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld, maar de meeste zelfstandigen laten dit stelsel links liggen.”

Verbeteringen

Boumans: “In mijn proefschrift kom ik met drie verbetermaatregelen. Zo moeten er stimuleringsmaatregelen komen voor zelfstandigen om te sparen voor een pensioen, bijvoorbeeld via een pensioenrekentool. Ook kan het huidige wettelijke pensioenkader versterkt worden door zelfstandigen toegang te geven tot pensioenfondsen. Van belang is dat pensioenfondsen ook beter inspelen op de specifieke behoeften van zelfstandigen. Ten slotte is het ook een mogelijkheid om pensioendeelname een meer verplichtend karakter te geven, al dan niet met behoud van keuzevrijheid van de zelfstandige.” In het proefschrift worden juridische handvatten en oplossingen geboden voor het maken van afgewogen en duurzame keuzes. “De politiek is nu aan zet om op basis van dit proefschrift keuzes voor de toekomst te maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.