Producentenvertrouwen neemt in april toe

0

Het CBS maakte vandaag bekend dat het producentenvertrouwen industrie in april is toegenomen. Het vertrouwen ging van 6,1 in maart naar 6,7 in april 2019.

Ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden. Over de afgelopen twintig jaar komt het gemiddelde uit op 1,0. Afgelopen februari 2018 werd de hoogste waarde (10,9) bereikt en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

CBS

Kledingindustrie meest positief

De drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.
De producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in april het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie echter hadden pessimisten opnieuw de overhand.

CBS

Bezettingsgraad verder omhoog

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het tweede kwartaal van 2019 uitgekomen op 84,3%. Daarmee ligt de benutting van het machinepark hoger dan een kwartaal eerder, toen deze 83,9% bedroeg. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 0,5% hoger dan een jaar geleden. In de twee voorgaande maanden kromp de productie. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst in februari.

Als bekend is Duitsland een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau in ruim 6 jaar. De producenten zijn minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in februari met bijna 2% op jaarbasis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar