Privébelangen bestuurders niet duidelijk

0

Grote verzekeraars hebben in het algemeen onvoldoende structureel zicht op het risico van belangenverstrengeling via de persoonlijke netwerken van hun bestuurders. Tot die conclusie komt DNB in zijn themaonderzoek Corruptie 2015.

Het risico bestaat volgens DNB dat bestuurders via hun nevenfuncties en met name vanwege (financiële) privébelangen in een situatie terechtkomen of lijken terecht te komen, waarin een persoonlijk belang prevaleert boven het belang van de onderneming.

Onvoldoende zicht op corruptierisico

Uit de onderzoeken komt naar voren dat vrijwel alle verzekeraars tekortschieten in de identificatie van het third-partyrisico. Dit is het risico van reputatieschade vanwege de relatie met een voor de verzekeraar relevante derde partij, zoals een ‘tied agent’ of een consultant.

DNB: “Wij verwachten van verzekeraars dat ze dit corruptierisico kunnen identificeren en de nodige maatregelen nemen om het risico te beheersen. Due diligence naar deze third parties is echter nog geen standaardpraktijk in de sector.”

Good practices voorkomen corruptie

Om een beter toezicht op deze risico’s te stimuleren heeft DNB eerder al de brochure ‘Good practices voorkomen corruptie’ gepubliceerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.