Private huursector groeit sterker dan koop- en corporatiesector

0

Het aantal private huurwoningen nam in 2021 toe met ruim 28.000 tot ruim 1,13 miljoen; 2,5% meer. Hiermee groeide het aantal private huurwoningen relatief sterker dan het aantal koopwoningen (1,0%) en het aantal corporatiewoningen (0,2%). Ook in de afgelopen jaren is deze ontwikkeling terug te zien. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De private huurwoningen vormden op 1 januari 2022 ruim 14% van de woningvoorraad in Nederland. Dat is ongeveer 1 op de 7 woningen. In totaal waren er ruim 1,13 miljoen private huurwoningen. De totale Nederlandse woningvoorraad groeide in 2021 met 1,0% tot 8,05 miljoen woningen. De voorraad koopwoningen groeide met 48.000 tot 4,60 miljoen en de corporatiewoningen met 4.500 tot 2,30 miljoen. Het aantal private huurwoningen groeide in 2020 en 2019 nog harder.

Groei door nieuwbouw en woningtransformatie

De groei van de voorraad private huurwoningen komt voornamelijk door nieuwbouw. Van de nieuwbouwwoningen in 2021 kwam 27% (ruim 19.000) terecht in de private huursector. Verder kwamen er relatief veel private huurwoningen bij in bestaande panden: door woningtransformaties (het omzetten van ander vastgoed, zoals kantoren of winkels, in woningen), woningsplitsing en andere verbouwingen of administratieve toevoegingen (bijvoorbeeld recreatiewoningen of zorgvastgoed die een woonfunctie krijgen). 80% van de woningtransformaties kwam terecht in de private huursector.

Minder overname uit andere sectoren

Als woningen van eigenaar veranderen kunnen ze bijvoorbeeld van koopwoning worden omgezet naar private huurwoning, of andersom. In 2019 en 2020 zorgde dat nog voor een flinke groei van het aantal private huurwoningen, maar in 2021 was er per saldo juist sprake van een afname van ruim 2.500 private huurwoningen door deze eigendomsovergangen. Dat kwam vooral doordat koopwoningen minder vaak werden overgezet naar private huurwoningen dan dat er private huurwoningen omgezet werden naar koopwoning. Voor omzettingen vanuit de corporatiesector en ‘eigendom onbekend’ gaat het deels om administratieve correcties zonder feitelijke verandering van eigenaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.