Private-equity op overnamepad in intermediaire adviessector

0

Maandelijks vinden er twintig overnames plaats van kantoren die zijn gespecialiseerd in financieel advies. In 2019 was met overnames en participaties in de intermediaire adviesmarkt aan waarde bijna 665 miljoen euro gemoeid. Private-equity, verzekeraars en volmachtkantoren spelen hierin een hoofdrol.

Dat blijkt uit de Overnamemonitor 2019, die BHB Dullemond in samenwerking met het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) heeft opgesteld. Het rapport geeft een overzicht van alle overnames en participaties in de intermediaire adviessector, verdeeld naar soort overname, waarde van de transactie en provincie. Het overzicht wordt vanaf nu ieder half jaar gepubliceerd, waardoor op termijn ook trends kunnen worden gesignaleerd.

Overnamegolf

Het rapport spreekt van een overnamegolf in de intermediaire adviesmarkt. BHB Dullemond en RiFD hebben er over 2019 in totaal 239 geregistreerd. Het gaat om portefeuilleoverdrachten, aandelenoverdrachten en deelnames. De waarde van al deze transacties samen is 665 miljoen euro. In dit bedrag zitten negen overnames/deelnames van boven de 10 miljoen euro, waarvan twee boven de 100 miljoen euro uitkomen.

Meer dan driekwart van de transacties bestaat uit portefeuilleoverdrachten (activa/passiva-transacties). De gemiddelde waarde van zulke transacties is 420.000 euro. Bij aandelenoverdrachten gaat het gemiddeld al om 2,4 miljoen euro en bij participaties liggen die bedragen (veel) hoger.

Kleine wereld

Slechts een tiental partijen is goed voor 80% van de totale transactiewaarde. Deze top 10 wordt volgens het rapport gedomineerd door private-equityfondsen en verzekeraars. Tot de eerste groep behoren onder meer Five Arrows Principal Investments, Acrisure en Söderberg & Partners. Verzekeraars die in 2019 actief waren in overnames/participaties zijn De Goudse, a.s.r. en Aegon. Daarnaast zijn volmachtkantoren actief in de aankoop van advieskantoren; zij vertegenwoordigen 34% van het dealvolume.

De volledige Overnamemonitor is – na registratie – hier te downloaden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.