Prijzen stijgen in Nederland twee keer zo hard

0

Het CBS meldt op basis van nieuwe cijfers gepubliceerd door Eurostat dat in maart de consumentenprijzen in Nederland twee keer zo hard zijn gestegen als gemiddeld in de eurozone.

Het verschil in prijsstijging tussen Nederland (2,9%) en de eurozone (1,4%) is de afgelopen maanden sterk opgelopen. Dat komt vooral door de prijsstijging van energie en van eten en drinken in Nederland. Het is voor het eerst sinds de meting van de HICP in 1997 gestart is, dat Nederland de sterkste prijsstijging heeft in de eurozone.

Prijzen energie, eten en drinken stijgen fors

Een van de redenen voor de stijging is de prijsstijging van energie voor verbruik in woningen. Deze is in Nederland het hoogst van de eurozone. De prijzen van energie waren in maart 2019 in Nederland 16,7% hoger dan een jaar eerder. In Cyprus was dat met 12,9% net iets minder. In België en Duitsland was de prijsstijging respectievelijk 8,8% en 4,7%. In Nederland stegen de prijzen het sterkst, mede als gevolg van de hogere tarieven en belastingen voor energie.

cbs

Ook de prijsstijging van eten en drinken in Nederland was het sterkst binnen de eurozone. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in winkels waren in Nederland op jaarbasis 3,6% duurder. De stijging is bijna drie keer zo sterk als in de eurozone, waar de prijzen gemiddeld met 1,3% omhoog gingen. De prijzen van alcoholische dranken stegen in Nederland daarentegen minder sterk dan in de eurozone. Niet alleen in de winkels was de prijsstijging van eten en drinken in maart 2019 hoog, ook in de horeca lagen de prijzen gemiddeld 4,7% hoger dan in maart 2018. Afgelopen maand stegen deze prijzen in de eurozone gemiddeld 2,0%.

cbs

In januari 2019 steeg het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Ook werden de energiebelasting en bepaalde accijnzen verhoogd. Deze belastingmaatregelen droegen bij aan de totale prijsveranderingen van goederen en diensten.

Hogere prijzen geen uitzondering

De prijsstijging in Nederland is doorgaans vergelijkbaar met die in de eurozone. In tien jaar tijd stegen de prijzen in zowel Nederland als gemiddeld in de eurozone met 14%. In de eerste maanden van 2019 lag de prijsstijging in Nederland ver boven de gemiddelde prijsstijging in de eurozone. Een dergelijke sterkere prijsstijging in Nederland is vaker voorgekomen. In de periode 2009-2018 lag de prijsstijging in Nederland in drie jaren boven het gemiddelde van de eurozone. Dat gebeurde in 2009, toen de energieprijzen in de eurozone al eerder daalden dan in Nederland. Ook in 2012 en 2013 was de prijsstijging in Nederland hoger. Toen werd het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent en werden andere belastingwijzigingen doorgevoerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar