Prijzen makelaarsdiensten flink onderuit

0

Onder invloed van de aanhoudende malaise op de woningmarkt blijven de prijzen van makelaars, taxateurs en notarisdiensten dalen. Ook de prijzen voor aan- en verkoopbemiddeling en taxatie van bedrijfspanden lagen in het eerste halfjaar van 2012 flink lager dan een jaar eerder.

In het eerste halfjaar van 2012 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen verder gedaald. Ook de prijzen van makelaars, taxateurs en notarissen gingen fors omlaag. Makelaars en taxateurs waren in het eerste halfjaar ongeveer 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van notarissen stonden door de invoering van vrije tarieven al eerder onder druk. Na een korte prijsstijging in 2011 is er opnieuw een daling te zien. De prijsdalingen hangen samen met de afnemende woningverkoop en de toegenomen onderlinge concurrentie in de makelaars- en notarissenbranche.

De prijzen van de makelaarsdiensten voor particuliere koopwoningen lagen in het eerste halfjaar van 2012 wederom lager dan een jaar eerder. De daling was het sterkst bij verkoopbegeleiding, met 5,3 procent in het eerste en 4,2 procent in het tweede kwartaal. De prijzen voor particuliere taxaties daalden beduidend minder dan die van aan- en verkoopbegeleiding. In 2010 stegen de prijzen voor particuliere taxaties sterk na de invoering van nieuwe taxatie-eisen.

In het eerste halfjaar van 2012 is de grootste prijsdaling te zien bij makelaarsdiensten voor bedrijfspanden. In het tweede kwartaal van 2012 betaalden klanten voor aankoopbegeleiding van een bedrijfspand 8,7 procent minder. Verkoopbegeleiding was 8,2 procent goedkoper. De prijzen voor taxatie van bedrijfspanden daalden veel sterker dan die voor particulieren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.