‘Prijsvechters’ bedreigen grootbanken

0

Argenta, Lloyds, Allianz, Merius, Vista, Hypotrust Vrij Leven: niet eerder bedreigden zoveel zogenaamde prijsvechters tegelijk de gevestigde orde, de grootbanken. En naar tevredenheid, want een aantal van hen krijgt momenteel goede beoordelingen voor het aanvraagproces. Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn rente up-date.

Hoewel de hypotheekrente is gestegen sinds het begin van de coronacrisis, zijn er grote verschillen tussen geldverstrekkers in de mate waarin ze hun tarieven hebben aangepast. De grootbanken en hun labels, NIBC en regiepartijen als Tulp en Hypotrust Elan Plus die zich richten op de hogere risicoklassen (zonder NHG), hebben hun rentetarieven sinds half maart met 0,30%-0,40% verhoogd. Voor verzekeraars, buitenlandse banken en regiepartijen die zich richten op NHG of de lagere risicoklassen geldt dat in veel mindere mate (tot +0,15%). De toegenomen renteverschillen hebben in april gezorgd voor een grote verschuiving in de keuze voor geldverstrekkers.

Hogere hypotheekrentes

Grootbanken hebben het moeilijk in deze periode. In april eindigen de grootbanken zelfs als derde, achter de regiepartijen en verzekeraars (cijfers De Hypotheekshop). Debiteuren met betalingsproblemen en lage olieprijzen zorgen voor dalende beurskoersen en hogere hypotheekrentes. De positie van de grootbanken staat echter al langer onder druk. Door de forse daling vorig jaar van de hypotheekrente, waardoor 20 jaar vast als rentevaste periode steeds dominanter werd, wonnen de regiepartijen aandeel.

Kleine teams

Volgens de hypotheekketen zijn niet alleen de lange rente en de hogere rente voor aflossingsvrij, maar ook de groeiende concurrentie een factor. “Door servicers als Stater en Quion die de administratie verzorgen, kunnen toetreders met een klein team van mensen al een nieuwe geldverstrekker starten. Ze worden daarbij niet gehinderd door verouderde IT-systemen of portefeuilles met oude producten en bestaande klanten. Funding is vanwege de lage rendementen in voldoende mate voorhanden. NHG ontwikkelt de laatste jaren productoplossingen (senioren, zelfstandigen) voor de markt, waardoor het voordeel van een (grote) eigen productmanagementafdeling kleiner is geworden. Het gedaalde marktaandeel wordt vooralsnog deels gecompenseerd door de hoge aantallen hypotheekaanvragen sinds vorig jaar zomer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.