Prijsstijging WA-autoverzekeringen vlakt af

0

Uit onderzoek van Independer blijkt dat voor het eerst sinds 2016 de premies voor de WA-autoverzekering in de eerste maanden van 2019 minder hard zijn gestegen dan in voorgaande jaren.

Independer analyseerde tienduizenden vergelijkingen van autoverzekeringen over de eerste twee maanden van 2016 t/m 2019. Hieruit blijkt dat de gemiddelde WA-jaarpremie voor de autoverzekering afgelopen jaar steeg met 37 euro naar 735 euro.

Jongeren profiteren het minst

De gemiddelde premiestijging voor de WA-autoverzekering bedraagt 5%, terwijl dit vorig jaar nog 13% was. In euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt is die van 18- tot 24-jarigen. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering voor jongeren is nu 1.358 euro. Naast hoge premies is het aanbod van autoverzekeringen voor deze groep beperkter dan het aanbod voor mensen die ouder zijn.

Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer: “Voor jongeren steeg de gemiddelde premie afgelopen jaar met 7%. Een verschil van 2% ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s.”

In 2016 betaalden jongeren nog een gemiddelde jaarpremie van 828 euro voor een WA-autoverzekering. Nu ligt dat gemiddeld op 1.358 euro per jaar. Een stijging van 530 euro. Jongeren tot 24 jaar betalen nu gemiddeld dus bijna twee keer zoveel als de generaties boven hen.

Bron: Independer

Minder keus voor jongeren

Naast hogere premies is er ook minder verzekeringsaanbod voor jongeren. Mensen boven de 25 jaar kunnen gemiddeld kiezen uit producten van ruim 20 verzekeraars. Bij 18- tot 24-jarigen ligt dat gemiddeld ruim 25% lager. Jongeren hebben een hoger schaderisico dan mensen die ouder zijn, zeker als zij kiezen voor snellere of zwaardere auto’s. Sommige verzekeraars ondervangen dit door hogere premies te vragen. Anderen kiezen ervoor om jongeren überhaupt geen verzekering aan te bieden.

De jaarpremie van een autoverzekering voor jongeren is soms duurder dan een tweedehands auto. Ondanks dat de gemiddelde premies in de markt voor jongeren hoog liggen, is er ook goed nieuws voor deze groep. Independer analyseerde eveneens de top 3 van best geprijsde autoverzekeringen (op haar site) voor jongeren. De gemiddelde premie van die top 3-verzekeringen levert een besparing van 191 euro op ten opzichte van het gemiddelde van alle autoverzekeringen in de markt.

Premiestijging zet door

Independer verwacht dit jaar opnieuw premiestijgingen voor de autoverzekering. Uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB) van december 2018 blijkt dat WA-autoverzekeringen nog steeds verliesgevend zijn. Als toezichthouder eist DNB dat verzekeraars hun autoverzekeringen rendabel maken. Ondanks de forse premiestijgingen van de afgelopen jaren is dit volgens deze cijfers nog steeds niet het geval. Verzekeraars zouden gemiddeld 13% toeleggen op hun WA-autoverzekeringen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar