‘Prijsstijging stimuleert verduurzaming onder koopwoningbezitters’

0

Het vertrouwen in de woningmarkt daalt, zo blijkt uit de ING Woonindex. De graadmeter is gedaald van 107 naar 98, daarmee is het sentiment flink lager. Respondenten maken zich voornamelijk zorgen over huizenprijzen en de hypotheekrente. Ook de internationale economische situatie blijkt voor de meerderheid van de ondervraagden (62%) een bron van zorg. Stijgende prijzen hebben voor veel mensen (81%) invloed op het dagelijks leven, al is dit soms met positief gevolg; voor vele koopwoningbezitters (40%) is dit namelijk aanleiding om te verduurzamen. Ook let men meer op de energiekosten door de verwarming lager te zetten of minder lang te douchen.

De daling van de Woonindex komt grotendeels door het stabiliseren van de huizenprijzen en de recente stijging van de hypotheekrentes. “Dit is de eerste meting sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dus het negatieve effect is goed te verklaren”, aldus Wim Flikweert (foto), Manager Hypotheken bij ING. “Tegelijkertijd zien we dat vooral degenen die op zoek zijn naar een woning – de starters en doorstromers – hoop putten uit de licht stagnerende huizenprijzen. Ze verwachten dat de kans een huis te kunnen kopen hierdoor groter wordt, of dat ze een geschikter huis kunnen kopen. Hoewel steeds meer mensen zich zorgen maken over de economische ontwikkeling, valt de zorg over de eigen financiële situatie mee. Een derde maakt zich hierover zorgen.”

Stijgende kosten

Veruit de meeste respondenten verwachten dat de prijzen blijven stijgen – vooral van boodschappen, bouwmaterialen en energieprijzen. Veel mensen bij wie de kosten invloed hebben op hun leven, zeggen dat ze moeten bezuinigen vanwege prijsstijgingen (57%) en ook denkt een krappe helft (45%) minder te kunnen sparen. Een op de acht heeft moeite met rondkomen. Vooral de lage en middeninkomens zeggen last te hebben van prijsstijgingen. Ouderen (66+) vinden dat ze het minst last te hebben van de inflatie. Vanwege de hogere prijzen let men kritischer op de uitgaven. Hierbij heeft het betalen van de hypotheek de hoogste prioriteit (44%), daarna volgt de energierekening (33%) en verzekeringen (10%). “Om controle te houden over de uitgaven kiezen veel mensen ervoor om de rente lang vast te zetten”, aldus Flikweert.

Verduurzaming

“Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij de huizenbezitter. Uit ons onderzoek blijkt dat 64% van de koopwoningbezitters wil verduurzamen; 40% wil dit als gevolg van de prijsstijgingen”, zegt Flikweert. “Met name jongeren in de leeftijdscategorie 18-34 jaar zijn hier zeer actief mee bezig, zo’n 80% van deze groep wil een duurzamer huis. Voor een deel van de koopwoningbezitters (40%) geven de hogere kosten direct aanleiding tot verduurzaming. Investeren in zonnepanelen heeft prioriteit, 55% noemt dit als maatregel om te verduurzamen. Ook een zonneboiler, warmtepomp, isolatieglas en overige isolatie van het huis (muur/vloer/gevel) zijn genoemde opties.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.