Prijsstijging NL-woningen opnieuw in EU-top 5

0

De Nederlandse huizenprijzen waren in het tweede kwartaal van dit jaar 18,2% hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat ons land in de Europese Unie nog altijd in de top vijf landen met de grootste stijging van de huizenprijzen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

In de huizenprijsindex zijn de transactieprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen meegenomen. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2022 gestegen met bijna 10%. Na Estland (+27%), Tsjechië (+23%), Hongarije (+23%) en Litouwen (+22%) stegen de huizenprijzen het hardst in Nederland.

In Q2 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 16,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam ook voor het eerst de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit boven de half miljoen euro. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 18,4% hoger. Daarmee was de stijging minder hoog dan in Q1 2022, toen deze nog boven de 20% uitkwam.

Minder transacties

In Q2 2022 werden ruim 47.000 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 10,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar 7,9% meer dan in Q1 2022.

Met bijna 8.000 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen met 13,8% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er in het tweede kwartaal 10,7% procent minder woningen verkocht. Dit is het vijfde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.