Prijsplafond remt vergroening woningmarkt af

0

Door de sterk gestegen energieprijzen is het voordeel van een energiezuinige woning fors groter geworden, vertelt Rabobank woningmarkteconoom Stefan Groot. Het prijsplafond verkleint voor veel huishoudens echter de prikkel om te verduurzamen, stelt RaboResearch vast.

Volgens het economisch bureau van Rabobank liggen de baten van woningverduurzaming voor grote aantallen huishoudens door de sterk gestegen energieprijzen voor het eerst duidelijk hoger dan de kosten ervan. Groot: “Voor de energiecrisis was een doorsnee huishouden in een doorsnee woning – qua type en oppervlakte – bij energielabel G maar 30 euro per maand meer kwijt aan energie dan bij label A. Voor de invoering van het prijsplafond was dat verschil opgelopen tot ruim 90 euro per maand, maar door dit prijsplafond is het verschil weer teruggebracht tot 50 euro. Ook is de vraag naar energiezuinige huizen aanmerkelijk groter dan voor de energiecrisis en is de waarde ervan flink gestegen ten opzichte van vergelijkbare niet-energiezuinige huizen.”

Verstorende maatregel

Het prijsplafond verkleint voor veel huishoudens dus de prikkel om te verduurzamen. “Het kabinet moet bij maatregelen om de koopkracht te repareren dan ook meer rekening houden met de verstorende werking ervan”, schrijven economen van RaboResearch in een studie naar de financiële aspecten van woningverduurzaming. “Het ingevoerde prijsplafond voor energie heeft de baten van verduurzaming voor een flinke groep huishoudens weer laten zakken tot onder de kosten. Een deel van de huishoudens zal de verduurzaming van hun woning wellicht uitstellen, terwijl een lager energieverbruik juist een van de belangrijkste structurele oplossingen voor de energiecrisis is.”

Meer aandacht door energiecrises

De energiecrisis heeft de aandacht voor woningverduurzaming aangewakkerd en mensen tot actie doen overgaan. Groot: “Onderzoek uit 2013 laat zien dat 44% van de Nederlanders destijds niet wist hoe hoog hun energierekening was. In diezelfde tijd bleek dat maar 10% van de huizenkopers de energiezuinigheid van een woning betrok bij de aankoopbeslissing. Door de energiecrisis hebben huishoudens de hoogte van hun energierekening nu scherper op het netvlies, en nog maar weinig huizenkopers zullen bij de aankoop van een woning helemaal geen aandacht hebben voor de energiezuinigheid. De sterke toename in het rendement van verduurzamingsmaatregelen en de toegenomen aandacht van huizenkopers voor de duurzaamheid van woningen vormen ook een verklaring voor het feit dat het energielabel van woningen sterker dan in het verleden is terug te zien in de huizenprijzen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.