Prijsontwikkeling woningmarkt boven EU gemiddelde

0

In Q3 2020 lag de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 10% hoger dan in Q3 2019. Bestaande bouw laat in die periode een stijging zien van gemiddeld 8,1%. Daarmee zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het EU-gemiddelde, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Deze stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ligt hoger dan die van Q2 2020 (4,1%) en is de grootste stijging in ruim een jaar. In Q3 2020 noteerde het Kadaster 7 087 transacties van nieuwbouwwoningen. Dit is 21,8% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in de eerste twee kwartalen van 2020 werden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder, terwijl in Q4 2019 nog sprake was van een daling met 20%.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is overigens niet gelijk aan het aantal opgeleverde woningen. Nieuwbouwwoningen kunnen worden verkocht in elke fase van het bouwtraject, zowel tijdens de voorbereiding, als tijdens de bouw en na afronding van de bouw.

Bestaande bouw

In de eerste drie kwartalen van 2020 waren er ook meer transacties van bestaande koopwoningen, maar die groei was minder sterk dan die van het aantal nieuwbouwwoningen. Wel ligt het absolute aantal verkochte bestaande koopwoningen fors hoger dan dat van nieuwbouwkoopwoningen: in Q3 2020 werden bijna negen keer meer bestaande koopwoningen verkocht.

EU-gemiddelde

In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland vorig jaar sterker. De huizenprijzen in de EU waren in Q3 2020 gemiddeld 5,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 8,3%. Luxemburg kende met 13,6% weer de grootste stijging. Alleen in Cyprus en Ierland daalde de huizenprijs.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.