Prijsdaling woningmarkt is tijdelijk

0

De woningmarkt raakt meer ontspannen, waardoor de consument iets meer keuze krijgt en steeds vaker weer onder de vraagprijs durft te bieden. Van een vrije val op de koopwoningmarkt is echter zeker geen sprake, lezen we in de 41e Monitor Koopwoningmarkt Q1 2023.

In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen verder door. Ook blijkt het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad op een lager niveau uit te komen dan we in voorgaande jaren gewend zijn geweest. De geringe nieuwbouwproductie van koopwoningen en de aanhoudende bevolkingsgroei zorgen echter voor een toenemende vraagdruk, waardoor prijsstijgingen op de middellange termijn aannemelijk is. Dat en meer werd duidelijk tijdens de presentatie van de nieuwe cijfers vandaag door het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

In een toelichting zegt woningmarktexpert Peter Boelhouwer dat het aanbod en de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen nu al tweeënhalf jaar in een neerwaartse spiraal zit. In het vierde kwartaal van 2022 betreft het nog maar 3.500 tot 4.000 woningen; fors minder dan in eerdere jaren. “Nieuwbouwkoopwoningen vormen de start van een verhuisketen in de bestaande woningvoorraad: minder transacties op de nieuwbouwmarkt resulteert met enige vertraging ook in minder dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen.”

Het positieve nieuws is dat de daling van het consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt voor het eerst sinds twee jaar is omgebogen in een lichte stijging.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.