Prijsangst geeft woningverduurzaming boost

0

Uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat 19% van de huiseigenaren vanwege de gestegen energieprijzen (eerder) verduurzamingsmaatregelen neemt. Vooral de aanschaf van een (hybride) warmtepomp is populair.

Bijna driekwart van de huiseigenaren die meededen aan het onderzoek maakt zich zorgen over de gestegen gasprijzen en letten extra op het energieverbruik. Dit terwijl de gevolgen van de gestegen gasprijzen voor de meeste huiseigenaren nog niet zichtbaar waren toen zij aan het onderzoek meededen. Respondenten die wonen in een slecht geïsoleerde woning, beneden modaal verdienen of waarbij het energiecontract binnen een half jaar afloopt, maken zich het meeste zorgen.  Respondenten die minder dan 900 m3 gas verbruiken, een inkomen van meer dan twee keer modaal hebben en minder dan 1500 kWh stroomverbruik hebben, maken zich het minst zorgen.

Plannen eerder uitvoeren

De helft van de respondenten waarbij de energierekening al is gestegen wil het huis (verder) verduurzamen. Bij de respondenten die al plannen hadden om te gaan verduurzamen, werden zonnepanelen het vaakst genoemd. Van de ondervraagde leden die door de gestegen gasprijzen gaan verduurzamen, of die er sneller door gaan verduurzamen, wordt de (hybride) warmtepomp het vaakst genoemd (40%). Voordat de energieprijzen stegen, had een derde van deze huiseigenaren al plannen om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen.

Behoorlijke stijging

Ruim twee derde van de VEH-leden bij wie de energierekening al omhoog is gegaan, of naar verwachting gaat stijgen, geeft aan dat de energiekosten oplopen met meer dan 75 euro per maand. Een ruime meerderheid denkt dat het compensatieplan van de overheid helpt om de energierekening betaalbaar te houden. Meest positief zijn leden die wonen in een woning met energielabel E.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.