Prijs plattelandswoning in 2021 met anderhalve ton gestegen

0

De afgelopen jaren is de plattelandsmarkt steeds meer kenmerken van de reguliere woningmarkt gaan vertonen. Uit de laatste cijfers van Buitenstate Makelaars (een samenwerkingsverband van 49 NVM makelaardijen door heel Nederland gespecialiseerd in landelijk wonen) blijkt echter dat het platteland qua prijsstijging bezig is aan een exorbitante inhaalslag.

Johan Schep, medeoprichter en -aandeelhouder van Buitenstate Makelaars: “Waar de prijsstijging van de bestaande reguliere koopwoning in 2021 gemiddeld op 20,7% uitkwam (bron: NVM/Brainbay), stegen de prijzen van vrijstaande woningen op het platteland met maar liefst 25% (bron: NVM/Brainbay). De schaarste maakt het ook hier steeds moeilijker een aantrekkelijke woning voor een aangename prijs te kopen.”

Corona is vliegwiel

Schep “De afgelopen vijf jaar constateerden we een toenemende vraag naar plattelandswoningen. En corona bleek een vliegwiel voor die animo. Mede door corona konden steeds meer mensen vanuit huis werken en werd reisafstand minder relevant. De plattelandswoning lonkt, zeker nu het thuiswerken volgens kenners een blijvertje is. Daarnaast is de populariteit van ‘groen wonen’ toegenomen. En, wonen op het platteland blijft, gezien de prijs die je betaalt voor je vierkante meters, nog steeds veel goedkoper dan in de stad.”

Krimpend aanbod

“In 2020 werd nog een recordaantal van bijna 6.500 plattelandswoningen verkocht”, zegt Schep. “In 2021 liep door het krimpende aanbod dit aantal terug naar 4.021 in heel Nederland. In het eerste halfjaar waren het er nog 2.155, het 2de half jaar slechts 1866. En die werden ook steeds sneller verkocht: de looptijd daalde naar slechts 35 dagen in het laatste halfjaar. Uit het verschil tussen mediane vraag- en verkoopprijs wordt duidelijk dat overbieden (inmiddels tot extreme percentages gebruikelijk op de reguliere woningmarkt) ook op het platteland haar entree heeft gemaakt. Gemiddeld wordt landelijk 2,7% overboden. In 2020 concludeerden we nog dat de prijzen de afgelopen vier jaar met bijna twee ton waren gestegen. En nu dus 150.000 euro ofwel 25% alleen al in het afgelopen jaar. Dit terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande reguliere woning in Q4 2021 steeg naar 438.000 euro, een stijging ten opzichte Q4 2020 van 20,7%.”

Volop mogelijkheden op het platteland

Buitenstate makelaars verwacht dat er nog ruimte in de plattelandsmarkt zit, omdat – mede door de stikstofcrisis – veel boeren zullen stoppen. Schep: “De bottleneck is echter dat het voor particulieren lastig is een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object. Wij vragen daarom aan gemeenten een positieve houding voor herbestemmingsprojecten op het platteland. Mede gezien het landelijke woningtekort is er behoefte aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. Want er zijn volop mogelijkheden op het platteland. Van een voormalig boerenbedrijf kun je gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw – of verbouw van de bijbehorende gebouwen – op het erf, nog veel meer. Zo zorg je niet alleen voor meer woningen in een groene omgeving, maar je gaat ook verval en leegstaande erven tegen en je vergroot de leefbaarheid op het platteland.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.