Prijs koopwoning in oktober iets gedaald

0

In oktober werd gemiddeld 247.700 euro voor een bestaande koopwoning betaald. Dat is 2,3% lager uit dan in september, maar 4,2% hoger dan in oktober vorig jaar. Dat maakt Woningmarktcijfers.nl bekend.

Op basis van data van het Kadaster is de koopsom ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 met 20,2% gestegen. De topmaand was augustus 2008 toen gemiddeld 262.000 euro voor een huis moest worden betaald. Het verschil bedraagt op dit moment nog slechts 5,4%. Na tien maanden komt de gemiddelde koopsom uit op 243.100 euro, 6% boven het niveau van deze maanden in 2015. Woningmarktcijfers.nl verwacht niet dat dit bedrag de laatste maanden nog veel zal veranderen.

Koopsom per provincie

In alle provincies was sprake van een positieve ontwikkeling. “In Noord-Holland en Zeeland ging de koopsom met ongeveer 10% omhoog. In Drenthe en Limburg veranderde de prijs niet. Omdat de koopsom per maand flink kan schommelen, vergelijken we eveneens de ontwikkelingen over tien maanden. Noord-Holland is de enige provincie waar gemiddeld meer dan 300.000 euro voor een woning moet worden betaald. In vergelijking met de eerste tien maanden van 2015 bedraagt de stijging 11,2%. Op de tweede plaats volgt Utrecht met een stijging van 6,7%. In drie provincies (Limburg, Friesland en Groningen) blijft de gemiddelde koopsom onder de 200.000 euro, de stijging is hier 3 tot 4%”, zeggen de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.