Prijs koopwoning eind 2024 op nieuw hoogterecord

0

Hogere lonen en lagere rentes dragen ook dit jaar bij aan verdere huizenprijsstijgingen, voorspellen de economen van ING Research. Daarom stellen zij het basisscenario naar boven bij en gaan de economen nu uit van een huizenprijsstijging van tussen de 5% en 8% in 2024.

De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden al flink gestegen en naar verwachting zet deze trend zich dus door. Sinds juni zitten de huizenprijzen weer in de lift na een jaar met prijsdalingen. ING Research denkt dat de huizenprijzen al gedurende het jaar de eerdere prijsdaling zullen goedmaken en uiteindelijk richting het eind van 2024 al flink boven het hoogterecord van juli 2022 gaan uitkomen.

Een mix aan ontwikkelingen

Er zijn drie belangrijke ontwikkelingen waardoor ING Research het basisscenario naar boven bijstelt. Ten opzichte van het vorige scenario is (1) de loonstijging groter dan verwacht, zijn (2) de rentes gedaald en dalen deze naar verwachting verder en zijn (3) beleggers minder actief en verkopen ze per saldo hun woningen.

ING Research: “Hogere lonen hebben zowel direct impact op de betaalbaarheid van een woning als op de leencapaciteit. Door de loonstijging is de betaalbaarheid verbeterd, waardoor woningkopers inmiddels bereid zullen zijn iets meer voor een huis te bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek.

Ook nam de krapte op de woningmarkt in het afgelopen jaar steeds verder toe. Het woningaanbod daalde hard en woningen die te koop stonden werden steeds sneller verkocht, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Daarnaast zag de NVM het overbieden ook weer toenemen. Dit heeft ervoor gezorgd dat woningen steeds vaker boven de vraagprijs werden verkocht. Tegelijkertijd nam de vraag naar woningen gestaag toe door de sterke groei van het aantal huishoudens.

Tot slot verwachten we dat beleggers dit jaar minder actief zijn en hun woningen per saldo van de hand zullen doen. Deze ontwikkeling is in de afgelopen jaren in gang gezet, blijkt uit onderzoek van het Kadaster, en we verwachten dat deze trend zich in 2024 verder doorzet. Een belangrijke oorzaak dat beleggers zich anders gedragen, is de eerder aangekondigde middenhuurregulering.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.