Prijs hypotheekadvies licht toegenomen

0

De prijs voor hypotheekadvies ligt momenteel 4% hoger dan een jaar geleden. Consumenten betalen hiervoor nu gemiddeld 2.237 euro (2016: 2.145 euro).

Dat blijkt uit het SEH Lenteonderzoek, waaraan 425 Erkend adviseurs deelnamen. Hypotheekadvies is voor starters gemiddeld genomen iets goedkoper (1.995 euro) dan meer complexe hypotheekdossiers voor bijvoorbeeld ondernemers (2.668 euro).

De prijsstijging ten opzichte van 2016 is voor deze doelgroepen 3%, respectievelijk 10%. Het gemiddelde hypotheekadviestarief voor een doorstromer ligt momenteel op 2.349 euro.

Advies minder toegankelijk

De helft van de Erkend adviseurs is van mening dat het provisieverbod de toegankelijkheid van financieel advies voor consumenten negatief heeft beïnvloed. Klanten, met name de lagere inkomens, hebben moeite om de adviesprijs in één keer te betalen.

Respondenten van het SEH Lenteonderzoek zijn het op dit punt overigens niet volledig met elkaar eens. Eén op de acht Erkend adviseurs vindt dat de toegankelijkheid van advies juist is toegenomen door het provisieverbod. Een derde ziet op dit punt geen verandering.

Veel adviseurs zien dat de prijzen van hypotheekproducten, na het wegvallen van de provisies, amper zijn verlaagd. Volgens 42% zijn de productprijzen na het afschaffen van provisie niet verlaagd tot zelfs verhoogd. Bijna de helft heeft een lichte daling gezien en maar 10% een substantiële prijsverlaging.

Uitbreiding provisieverbod ongewenst

Het ministerie van Financiën evalueert dit jaar de werking van het provisieverbod. De meeste Erkend adviseurs vinden dat deze maatregel niet zou moeten worden uitgebreid naar andere financiële producten.

Verruiming van het provisieverbod naar consumptief krediet vindt één op de drie wel wenselijk. Uitbreiding naar schadeverzekeringen of kleinzakelijke klanten kan op geringe instemming rekenen: 18% respectievelijk 11%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.