Premievolume inkomen stijgt fors

0

WGA-ERD is vorig jaar in premie-omvang met 2,4% toegenomen. De toename is te danken aan de groei van de verzekerde loonsom. WIA-Aanvullend is in termen van premievolume het snelst groeiend. In 2018 nam deze met 7,6% toe. Belangrijkste factor is ook hier de toenemende loonsom.

Dit blijkt uit het Marktrapport Inkomen 2019 van Baken Adviesgroep. Volgens het rapport groeit de totale inkomensmarkt in 2018 met 1,7%. De opstellers van het onderzoek verwachten dat de inkomensmarkt de komende vijf jaar nog zal aantrekken, maar de procentuele groei wordt richting 2022 wel kleiner. Voor dit jaar wordt een groei van 3,8% verwacht, in 2022 is deze afgenomen tot een plusje van 1%.

AOV-markt

Na een jarenlange daling laat ook de AOV-markt in 2018 weer een plusje zien. “Naar verwachting is dat 1,2%. Deze groei wordt gedreven door een flinke opleving in het aantal zmp’ers (zelfstandigen met personeel). De komende drie jaar daalt het premievolume niet verder en blijft de totale marktomvang constant.”

Ziekteverzuim

De groei van de ziekteverzuimmarkt bedraagt in 2018 naar schatting van Baken Adviesgroep 5,6%. De markt groeit sinds 2014 met gemiddeld bijna 5% en daarmee behoort ziekteverzuim volgens Baken tot een van de snelst groeiende productclusters binnen de Inkomensmarkt. “Deze groei wordt gedreven door een toename van de verzekerde loonsom, welke in de afgelopen vier jaar met maar liefst 20% is gestegen. Dit komt met name door de flinke toename in het aantal werknemers.”

Ook de gemiddelde premie ziekteverzuim stijgt. Volgens het onderzoek is de belangrijkste factor hierachter het ziekteverzuimpercentage. “In 2018 steeg deze tot een nieuwe hoogte van 4,3%. Opvallend is dat het verzuim in vrijwel elke sector toeneemt. De verwachting is dat deze trend de komende jaren zal doorzetten en als gevolg de gemiddelde premie in de markt verhoogt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.