Premieverschillen ORV lopen iets op

0

De verzekerbaarheid van vier van de vijf veelvoorkomende particuliere verzekeringen is in 2020 iets toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Tegelijkertijd nemen de premieverschillen bij overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) ook toe.

Het zijn een paar resultaten uit de vierde Solidariteitsmonitor van het Verbond van Verzekeraars. De verbeterde verzekerbaarheid bij particuliere verzekeringen komt volgens het Verbond doordat de afwijzingspercentages bij deze verzekeringen in veel gevallen zijn gedaald. Over de toegenomen verschillen bij ORV maakt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, zich niet direct zorgen. “We blijven deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden, maar de ORV-premie is in de afgelopen jaren gedaald: in 2009 was de gemiddelde premie voor nieuw afgesloten ORV-verzekeringen nog 450 euro per jaar, in 2020 is dit net iets meer dan 250 euro per jaar. De betaalbaarheid van overlijdensrisicoverzekeringen is daarmee marktbreed sterk verbeterd.”

In de Solidariteitsmonitor lezen we dat de premieverschillen mogelijk zijn toe te schrijven aan enkele nieuwe toetreders op de markt die lage premies vragen aan (potentiële) klanten die niet roken, gezond leven, etc.

Particuliere verzekeringen

De afwijzingspercentages van WA-verzekeringen voor motorvoertuigen, de particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP) en de particuliere inboedelverzekeringen zijn dit jaar gedaald, wat betekent dat de verzekerbaarheid is vergroot. De gemiddelde premie is iets toegenomen bij de WA en AVP, terwijl de premie bij inboedel een divers beeld laat zien. Bij de overlijdensrisicoverzekeringen en opstalverzekeringen is het beeld zodanig divers, dat er in de monitor geen eenduidige conclusie te trekken valt over de gemiddelde premie van deze zogenaamde maatmensen die het percentage vormen. Het is volgens het Verbond nog te vroeg om op basis van deze uitkomsten een indruk te geven van mogelijke trends.

Klik om toegang te krijgen tot solidariteitsmonitor-2020.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.