‘Premies beperkt casco verzekeringen gestegen’

0

Afgelopen jaar blijken de premies voor de beperkt casco verzekeringen flink te zijn gestegen (4,79%). WA en volledig casco verzekeringen zijn daarentegen licht gedaald (-1,31% en -0,12%). Dat concludeert Autoverzekering.nl uit zijn jaarlijkse onderzoek naar premieveranderingen van autoverzekeringen.

Onderzoeker Jerry Poel: “Het is opmerkelijk dat er een verschillende trend te zien is tussen de dekkingen, omdat de autoschades over het algemeen zijn gedaald. Het afgelopen jaar was positief voor verzekeraars als je kijkt naar het schaderisico. De coronapandemie zorgde ervoor dat veel auto’s stilstonden en de kans op schade nam daardoor flink af. Daarnaast blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit dat het aantal gestolen personenauto’s in het eerste halfjaar van 2021 met 21% daalde ten opzichte van diezelfde maanden in 2020. Ook diefstal uit motorvoertuigen daalde met maar liefst 26% in 2021 ten op 2020 volgens data van de politie.”

Beperkt casco verzekering

“De premiestijging van 5% van de beperkt casco verzekering is daarom ook opvallend”, zegt Poel. “Zeker omdat de premie voor deze verzekering de twee jaar ervoor juist daalde. Een dalende of gelijkblijvende premie lag eerder in de lijn der verwachting als je de bovengenoemde schadecijfers bekijkt. Met een beperkt casco verzekering krijg je een vergoeding voor schade die je maakt aan de auto van een ander en voor diefstal van je eigen auto. Als deze schades weinig voorkomen, is het risico voor een verzekeraar kleiner. Dat afgenomen schaderisico verwerken verzekeraars normaal gesproken in de premies door deze te verlagen. We zien dat nu nog niet terug in de premies van beperkt casco verzekeringen, maar we verwachten wel dat de premies het komende half jaar niet verder stijgen en zelfs gaan dalen.”

WA verzekering

Poel: “Autobezitters met een WA-verzekering kunnen gerust adem halen. De premies voor deze dekking zijn zo goed als gelijk gebleven met een kleine daling van ongeveer 1%. Goed nieuws, want in 2018 en 2019 steeg de premie voor deze autoverzekering heel hard. Al jaren stond de WA-verzekering bekend als een verlieslatende dekking: het bedrag aan vergoedingen dat verzekeraars uitkeerden was hoger dan het bedrag dat aan premies binnenkwam. De premies moesten destijds wel stijgen om deze dekking winstgevend te maken. Na twee jaar met flinke prijsstijgingen zijn de premies voor verzekeraars op peil en zijn ze gelukkig gestabiliseerd.”

Volledig casco verzekering

Voor het vierde jaar op rij is een lichte daling in de volledig casco premies te zien. Poel: “Dat is positief nieuws voor autobezitters die deze verzekering willen afsluiten. Je kunt namelijk van deze premiedaling profiteren door ieder jaar over te stappen naar de goedkoopste verzekering van dat moment. Verzekeraars verlagen de premies van lopende verzekeringen meestal niet, maar zij bieden voor nieuwe klanten wel goedkopere premies aan. Door een nieuwe verzekering af te sluiten heb jij ook profijt van de lagere premie.”

Minder rijden

“Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen minder gaan rijden”, zegt Poel. “Maar waar niet iedereen bij stilstaat, is dat de premie voor een deel gebaseerd is op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en dat je hier dus op kunt besparen. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe kleiner het risico op schade is en dus hoe lager je premie uitvalt. Op het moment dat je structureel minder kilometers per jaar rijdt, is het voordelig om dit door te geven aan je verzekeraar, of om te kijken of je goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. Je kunt hier tientallen euro’s per jaar mee besparen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.