Premies autoverzekeringen dalen

0

Voor het eerst in jaren zijn de gemiddelde premies voor autoverzekeringen voor alle dekkingen (WA, WA beperkt casco en WA volledig casco) gedaald. Dat concludeert Autoverzekering.nl uit zijn jaarlijkse onderzoek naar de premiewijzigingen van autoverzekeringen. “De WA beperkt casco verzekering gaat aan kop met een daling van 8% ten opzichte van 2019. Betaalde je in 2019 480 euro per jaar, dan ben je dit jaar 40 euro goedkoper uit als je een nieuwe verzekering afsluit. “

Naast de flinke premiedaling van de WA beperkt casco verzekering ziet Autoverzekering.nl ook een lichte daling in de premies van WA- en WA volledig casco verzekeringen. CEO Frederik van der Veen: “Deze premies zijn gemiddeld met 2% gedaald ten opzichte van 2019. Hoewel deze daling een stuk lager is, kan dit voor een WA volledig casco toch een groot verschil betekenen. Dit is de duurste dekking, waardoor ook een kleine daling veel kan schelen. Als je in 2019 800 per jaar betaalde, dan is diezelfde verzekering nu 26 euro goedkoper.”

Minder autodiefstallen

Van der Veen: “De premies van de verschillende dekkingen worden bepaald aan de hand van veel verschillende factoren. Zo krijg je met een WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering een vergoeding als je auto wordt gestolen. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen het afgelopen jaar flink is gedaald, met 9,3%. Deze afname zorgt ervoor dat het risico voor de verzekeraar kleiner wordt. Deze vergoedingen zijn hoge kostenposten voor verzekeraars, dus minder diefstallen scheelt een hoop geld. Dat zie je terug in de premiedaling van deze twee verzekeringen. Bij een WA volledig casco verzekering vergoedt de verzekeraar ook de schade aan eigen auto. Deze schades zijn de afgelopen jaren niet afgenomen, wat verklaart waarom de premie van deze dekking minder hard is gedaald dan die van de WA beperkt casco verzekering.”

Coronavirus

“Vorige week meldde RTL Nieuws dat verzekeraars in meerdere landen premie terugstorten naar hun klanten”, zegt Van der Veen. “Dit gebeurde onder andere in Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Vanwege het coronavirus is onder andere Nieuw-Zeeland een periode in lockdown geweest, waardoor er amper gebruik werd gemaakt van de auto. Er gebeurden geen ongelukken en er werden geen schadeclaims ingediend, waardoor verzekeraars besloten om een deel van de premie terug te geven aan hun klanten.”

Intelligente lockdown

Van der Veen: “In Nederland zien we het effect van het coronavirus (nog) niet terug in de premie. Tijdens onze intelligente lockdown is er een stuk minder gereden dan normaal, maar niet zo weinig als in landen om ons heen. Daarnaast lijkt het aantal zware ongelukken niet te zijn afgenomen in de afgelopen tijd. Dit soort veranderingen worden meegenomen in de risicoanalyses van verzekeraars. Wat dit voor effect heeft op de premie zullen we nog moeten afwachten.”

WA-verzekering

Dit jaar is de premie van een WA-verzekering weliswaar licht gedaald ten opzichte van 2019, maar als we de trend over meerdere jaren bekijken, ziet Van der Veen nog steeds een stijging. “Ten opzichte van 2018 is een WA-verzekering nu 10% duurder. De WA-verzekering is voor verzekeraars de minst winstgevende dekking: de premies leveren minder op dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan klanten. Om dit verschil te compenseren, zijn de premies flink gestegen de afgelopen jaren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.