Premies autoverzekering dalen verder

0

Autoverzekeringen zijn in het eerste halfjaar van 2022 goedkoper geworden. De gemiddelde premie voor een autoverzekering was in januari tot en met juni van dit jaar 80,74 euro per maand. In 2021 was de gemiddelde premie nog 82,27 euro per maand.

Dit blijkt de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat de premies daalden komt mede doordat er in 2021 minder voertuigcriminaliteit was, zoals diefstal, autobranden en vandalisme”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit effect verwerken verzekeraars in de premies van de eerste maanden van dit jaar.”

Minder schades door criminaliteit

Geld.nl onderzocht de gemiddelde premies van consumenten die een vergelijking maakten op de website. Bulthuis: “Hieruit blijkt dus dat de gemiddelde premie in de eerste helft van 2022 bijna 2% lager lag dan in 2021. De premiedaling komt dus vooral doordat verzekeraars de positieve schadecijfers van 2021 verrekenden in hun premies. Zo was in 2021 het aantal autodiefstallen lager dan de afgelopen vijf jaar. Verder daalde het aantal autobranden en was er minder vandalisme aan auto’s. Dit komt vermoedelijk doordat mensen vanwege de coronapandemie vaker thuis waren.”

Komende tijd juist weer hogere premies

Bulthuis verwacht echt dat de premies voor autoverzekeringen de komende tijd juist weer stijgen. “Nu mensen weer vaker met de auto op pad of naar het werk gaan, neemt de criminaliteit toe. Daarnaast zorgt de hoge inflatie er ook voor dat reparaties aan auto’s steeds duurder worden. Hierdoor zullen autoverzekeraars de premies juist weer moeten verhogen, om de toenemende schadelast te kunnen betalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.