Premieomzet en winst De Goudse groeit in 2021

0

De Goudse heeft in 2021 een nettowinst geboekt van 47,4 miljoen euro, fors meer dan in 2020(16,5 miljoen). Vrijwel alle bedrijfsonderdelen hebben daar in 2021 positief aan bijgedragen. De totale omzet groeide, als gevolg van autonome groei en een aantal acquisities, in het afgelopen jaar met 83 miljoen naar 867 miljoen euro. De solvabiliteit (Solvency II) kwam eind 2021 uit op 203% (2020: 197%) en het aansprakelijk vermogen groeide van 434 naar 518 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester (foto): “Goudse Schadeverzekeringen behaalde een nettoresultaat van 39,9 miljoen euro (2020: 1,8 miljoen). Het nettoresultaat van Goudse Levensverzekeringen was negatief (-4,9 miljoen, in +18,2 miljoen euro). Dit is volgens de verzekeraar een rechtstreeks gevolg van een versterking van de voorzieningen met 19,5 miljoen euro ten laste van het resultaat door aanpassingen in de rekenrente. Het resultaat was afgezien van deze aanpassing conform verwachting positief.”

VLC & Partners

“VLC & Partners, waarvan De Goudse meerderheidsaandeelhouder is, heeft in 2021 wederom een gezonde groei gerealiseerd, zowel autonoom als niet-autonoom” zegt Bouwmeester. “Door een aantal gerichte overnames van kwalitatief hoogstaande bedrijven wist zij haar positie op de adviesmarkt verder te verstevigen op het gebied van risicomanagement en employee benefits, met specialisatie in de branches ICT, zorg, maakindustrie en zakelijke dienstverlening. Door de verkoop van een deel van het belang van VLC & Partners, dat onderdeel was van de acquisitie van Mutsaerts, is een verwateringsresultaat geboekt van 14,8 miljoen euro”.

Coronacrisis en wateroverlast

Bouwmeester is tevreden over de manier waarop het bedrijf zich heeft ontwikkeld. “Voor veel van onze relaties, met name in de horeca, was het opnieuw een loodzwaar jaar als gevolg van de coronamaatregelen. Wij hebben net als in 2020 geprobeerd hen daarin tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het bieden van betalingsregelingen. Wat de schadelast betreft was de extreme regenval in Limburg natuurlijk het meest opmerkelijke moment van 2021. Als gevolg daarvan werd ook een groot beroep op onze medewerkers gedaan.”

PerformanceMonitor

Voor De Goudse was 2021 naar omstandigheden een goed jaar, met groei in alle kernsegmenten, inclusief particuliere verzekeringen. Bouwmeester: “Naast de financiële resultaten is natuurlijk de tevredenheid van assurantieadviseurs en eindklanten één van onze belangrijkste ijkpunten. We zijn dan ook blij met de resultaten die we scoorden in het PerformanceMonitor onderzoek van IG&H, met top 3 posities in de markten voor Schade Zakelijk (1e), Inkomen Collectief (2e), Inkomen Individueel (3e) en Schade Particulier (3e).”

Strategie

Bouwmeester: “Om de groei en stabiliteit van het bedrijf ook in de komende jaren te waarborgen maakte het bestuur in 2021 een begin met het herijken van de strategie voor 2022-2026. Onze strategische focus op zaakschade- en inkomensproducten voor de mkb-markt verandert niet, verwacht ik,. En onze samenwerking met onafhankelijke adviseurs al helemaal niet, want daar hebben mkb-ondernemers juist het meeste baat bij. Maar voor ons als zelfstandig verzekeringsbedrijf blijft het nodig om onszelf en de wereld om ons heen kritisch te bevragen en waar nodig de strategie daarop aan te scherpen.”

Verwachtingen 2022

Bouwmeester: “Het bestuur verwacht dat in 2022 de winstgevendheid zich normaliseert en het bedrijf verdere groei kan realiseren, ook met VLC & Partners, de in 2021 geacquireerde Leidsche Verzekering Maatschappij én met Anker, de doelgroepenverzekeraar waarin we ons belang onlangs heeft uitgebreid naar 100% (2021: 30%). Tegelijkertijd beseffen we dat ook de meest realistische verwachtingen door geopolitieke ontwikkelingen onderuit kunnen worden gehaald. De oorlog in Oekraïne zet al onze cijfers, prognoses en belangen in een zeer relativerend daglicht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.