Premiedifferentiatie bij woonverzekeringen

0

Verzekeraars betrekken steeds meer factoren bij het vaststellen van de premies voor woonverzekeringen, ook factoren die op het eerste gezicht niet heel veel met het te lopen risico te maken hebben. Tot die conclusie komt MoneyView in het Special Item Woonverzekeringen.

MoneyView deed voor dit Special Item extra onderzoek naar de invloed van de leeftijd van een verzekerde op de hoogte van de premie. Bij woonverzekeringen spelen voor de hand liggende factoren als het type woning, de locatie en de waarde sowieso een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie. Een kleine meerderheid (57%) van de verzekeraars die MoneyView bij het onderzoek heeft betrokken maakt geen gebruik van een leeftijdsfactor

Ouderen betalen fors minder

Bij een toenemend aantal partijen (inmiddels meer dan 30% volgens het Special Item) bleken jongeren onder de 30 tot 20% meer te betalen dan het gemiddelde voor hun opstanverzekering, terwijl ouderen boven de 60 tot wel 25% minder betalen dan het gemiddelde. Het lukte MoneyView niet boven tafel te krijgen of deze verschillen voortkomen uit hogere schadecijfers bij jongeren, of dat het hier om een commerciële keuze van verzekeraars gaat. Opvallend is dat de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar nauwelijks een afwijkende premie betaalt ten opzichte van het gemiddelde.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.