Premie wint het van de inhoud

0

Ontevredenheid over de hoogte van de totale premie is – net als voorgaande jaren – de meest genoemde reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. “De keuze om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wordt dus (nog steeds) niet genomen op basis van kwaliteit”, aldus het Nivel.

Het Nivel heeft in 2005 de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. Al sinds 2009 is de hoogte van de totale premie de meest genoemde reden onder overstappers om te wisselen van zorgverzekeraar.

Dit jaar is dat niet anders; drie op de tien overstappers is ontevreden over de hoogte van de totale premie. Ontevredenheid over de kwaliteit van de zorg wordt net als voorgaande jaren niet of nauwelijks door overstappers genoemd als reden om te wisselen.

Consumentenpanel Gezondheidszorg

Nivel staat voor Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. De gegevens in de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen met de gezondheidszorg.

Het panel bestaat uit ruim 11.000 personen van 18 jaar en ouder. In 2021 geeft 7% van de deelnemende panelleden aan te zijn gewisseld van zorgverzekeraar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.