Premie autoverzekering stijgt bijna 20%

0

Vergeleken met juni vorig jaar is de premie voor de autoverzekering met 19,6% gestegen, blijkt uit onderzoek van Independer.

Dat kom volgens de vergelijkingssite neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in één jaar. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld. Doordat de kans op schade niet overal even groot is, zijn er grote regionale verschillen.

All-risk en WA+

Ook andere autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen volgens Independer. De all-riskverzekering steeg in een jaar met gemiddeld 8%; consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 80 euro meer betalen. De WA+ steeg met gemiddeld 14,1%, wat neerkomt op 118,90 euro extra.

Reden van kostenstijging

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe waar de stijging door komt: “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10% toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.