Premie autoverzekering kan sterk uiteenlopen in dezelfde straat

0

Een deel van de autoverzekeraars hanteert sterk uiteenlopende premies voor dezelfde WA-verzekering terwijl  het bestuurdersprofiel en  viercijferige postcodegebied verder gelijk zijn. Dat stelt vergelijkingssite Pricewise na onderzoek.

Directeur Hans de Kok: “Hierdoor kan exact dezelfde WA-verzekering van dezelfde verzekeraar aan het begin van de straat tot 77% duurder zijn dan aan het einde van de straat. Het verschil in premie kan zo oplopen tot ruim 460 euro op jaarbasis. Een ruime meerderheid (64%) van de autoverzekeraars  past  geavanceerde microzoning toe, waarbij premies al kunnen verschillen als de laatste letter van een postcode anders is.”

Postcodeonderzoek

Pricewise deed onderzoek naar premiedifferentiatie bij 22 autoverzekeraars op meer dan 3500 postcodes in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Daarnaast werden nog eens ruim 500 postcodes onderzocht in veertien kleinere gemeenten. Hiervoor werd gebruikgemaakt van data van verzekeraars en dataleveranciers MoneyView en Rolls.

De Kok: “Uit analyse van de data blijkt dat prijsverschillen binnen dezelfde straat kunnen voorkomen als een straat meerdere postcodes beslaat. Dit geldt vooral voor de steden, omdat straten daar over het algemeen langer zijn. Bij de kleinere gemeenten zijn vooral verschillen te zien binnen de dorpen zelf. We hebben dit twee jaar geleden ook al onderzocht en toen kwamen we enorme verschillen tegen. We zien wel dat dit bij sommige verzekeraars minder voorkomt, maar toch moeten we vaststellen dat er nog steeds grote verschillen zijn binnen hetzelfde viercijferige postcodegebied.”

Ruim 700 euro

Volgens De Kok zijn verschillen voor dezelfde WA-verzekering binnen hetzelfde dorp of zelfs binnen dezelfde straat niet de enige uitkomsten van het onderzoek die opmerkelijk zijn. Ook de prijsverschillen tussen verzekeraars voor de dezelfde WA-verzekering op basis van hetzelfde profiel zijn aanzienlijk. “Voor een WA-verzekering op de Van Speykstraat nummer 112 in Rotterdam, betaal je bij Generali 37,43 euro per maand, en bij Nationale-Nederlanden 96,25. Op jaarbasis is dat een verschil van 705,84 euro. Wat betreft de inhoud van de WA-verzekeringen zijn de verschillen klein.”

Verschil in tactiek

Bij de meerderheid van de onderzochte autoverzekeraars (veertien van de 22) zijn prijsverschillen voor de kleinste postcodegebieden te zien, op buurt- en straatniveau. De Kok: ´Deze autoverzekeraars doen dus aan premiedifferentiatie als de letters van de postcodes verschillen. Zes van de 22 onderzochte verzekeraars beperken zich tot iets grotere gebieden en kijken alleen naar de vier postcodecijfers, de letters hebben dan geen invloed op de hoogte van de premie. Twee verzekeraars houden het globaal en tonen enkel premieverschillen per regio, dus als de eerste twee cijfers van een postcode verschillen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.