‘Premie autoverzekering binnen dezelfde wijk kan sterk verschillen’

0

Als je binnen je eigen woonwijk of straat verhuist, kan de premie van je autoverzekering flink stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“Gemiddeld steeg de autopremie in de berekeningen die wij maakten bijna 22 euro per jaar, maar we zagen ook uitschieters waarbij de premie na de verhuizing ruim 380 euro per jaar hoger was. En dat in dezelfde woonwijk. Zelfs als je buurman precies even oud is als jij en precies dezelfde auto rijdt, dan nog betaal je dus misschien veel meer voor je autoverzekering dan je buurman”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij de vergelijkingssite.

Premieverandering

Geld,nl koos willekeurig 12 adressen in Nederland en berekende daarbij ook de autoverzekeringpremies voor dezelfde auto en bestuurder, maar dan verderop in dezelfde straat of naar aangrenzende straten in dezelfde woonwijk. In totaal maakte de site 482 premieberekeningen voor 37 adressen bij 20 verschillende autoverzekeraars. In alle berekeningen werd uitgegaan van een all risk verzekering voor een Kia Niro uit 2019 met een bestuurder van 35 jaar met 5 schadevrije jaren.

Voordeligst

“In 64% van de gevallen veranderde de premie bij de verhuizing. In 11% van de gevallen was dat zelfs met 60 tot 120 euro per jaar”, zegt Bulthuis. “Het hoeft dus niet zo te zijn dat je autoverzekering duurder wordt als je verhuist binnen dezelfde straat of woonwijk, maar de kans is wel groot. Vergelijk bij een verhuizing dus altijd even opnieuw je autoverzekering om zeker te weten of je huidige autoverzekering op het nieuwe adres nog steeds het voordeligste aanbod heeft.”

Verschillen per verzekeraar

Geld.nl constateerde ook dat het nogal verschilt per verzekeraar wat een verhuizing betekent voor je premie. “Bij dezelfde verhuizing van adres 1 naar adres 2, zagen we bij sommige autoverzekeraars de premie stijgen en bij anderen juist dalen. De kans is dus best groot dat na je verhuizing een andere autoverzekeraar voor jou de voordeligste keuze is”, zegt Bulthuis.

Kans op schades

Dat de premies voor autoverzekeringen al binnen één woonwijk flink kunnen verschillen, komt doordat autoverzekeraars per postcode bepalen hoe groot de kans is op schades en hoe hoog de premie voor een autoverzekering dus moet worden. “Per postcode/regio kijken we niet alleen naar de urbanisatie (mate van stedelijkheid, verkeersdrukte) maar ook naar andere sociaal-demografische en economische kenmerken. Hierdoor kunnen de premies ook binnen een plaats nog van elkaar verschillen”, geeft een woordvoerder van ASR aan.

Veel factoren

Een woordvoerder van Unigarant voegt daaraan toe: “Een woonwijk is niet homogeen. Je hebt gebieden waar bijvoorbeeld veel seniorenwoningen staan, eengezinswoningen of villa’s. Elk van deze segmenten heeft zijn eigen kenmerken. Deze kenmerken wegen mee in de premieberekening samen met andere factoren zoals automerk en de leeftijd van de bestuurder. Al deze factoren samen vormen de uiteindelijke premie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.