Premie ABP stijgt fors

0

ABP gaat de pensioenpremie komend jaar fors verhogen, van 18,8 naar 21,1%. Tevens kondigt de pensioenuitvoerder aan de (opgebouwde) pensioenen in 2017 niet te verhogen.

In 2017 zet ABP een eerste stap op weg naar een structureel hogere premie. “De belangrijkste redenen voor de stijging zijn de lage rente en het lagere verwachte rendement de komende jaren. Deze lagere verwachting is meegenomen in de berekening van de premie voor 2017”, aldus de pensioenuitvoerder.

“Ook het feit dat we steeds ouder worden heeft een verhogend effect op de premie. Tot slot hebben de veranderingen in de samenstelling van de actieve deelnemers een klein effect op de premie. Een voorbeeld hiervan is dat mensen langer werken, waardoor de gemiddelde leeftijd van actieve deelnemers licht is gestegen.”

Premie militairen

De premie voor de eindloonregeling (militairen) is voor 2017 vastgesteld op 23,3%. De premie is nu 18,5%. De premie voor militairen stijgt harder dan die voor burgers. ABP: “Dit komt voornamelijk doordat de gemiddelde leeftijd van actieve militairen lager is dan die van andere deelnemers. Omdat de premie van een militair langer kan renderen, heeft het lagere verwachte rendement een groter effect op de premie.”

Beleidsdekkingsgraad

Door de huidige financiële situatie kan ABP de pensioenen in 2017 niet verhogen met de prijsontwikkeling. Daarvoor is de beleidsdekkingsgraad, 92,0% op 31 oktober 2016, niet voldoende. Om te kunnen indexeren moet de beleidsdekkingsgraad minimaal 110% zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.