Potentie DC-regeling neemt verder toe

0

Aon merkt op dat de gemiddelde pensioenuitkering op basis van de beschikbare premieregeling in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 met ongeveer 2% is toegenomen. Bij een beschikbare premieregeling – ook wel DC-regeling genoemd – staat de uitkering niet vast.

Eén op de zeven werknemers heeft volgens Aon nu een DC-regeling. “Dat aantal zal met de nadere uitwerking van het pensioenakkoord toenemen, aangezien een beschikbare premieregeling dan de standaard wordt. Daarmee zullen schommelingen in de uitkering gangbaar worden. Er zijn wel dempingsmechanismes ontworpen om die schommelingen te dempen”, valt te lezen in de nieuwe Pensioenvergelijker van Aon, een index waarmee Aon ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt.

Keuzebegeleiding cruciaal

Vanwege de onzekerheid in de uitkering is het in het nieuwe stelsel van groot belang deelnemers te informeren, zegt Frank Driessen, CEO van Aon’s Wealth Solutions. “Daarnaast komen er meer keuzes op de deelnemers af. Zo is het de bedoeling hen de mogelijkheid te bieden om tot 10% van hun pensioenwaarde op te nemen op de pensioendatum. Dit klinkt eenvoudig, maar hier komt veel bij kijken. Tien procent opname betekent dat een hoog-/laagconstructie niet meer mogelijk is. Ook kan de opname gevolgen hebben voor de toeslagen. Het is daarom van belang dat deelnemers goed geïnformeerd worden en zij de impact van diverse keuzemogelijkheden kunnen overzien. Daarnaast kennen deelnemers, ook nu al, diverse keuzemogelijkheden binnen DC-regelingen.

Zo kunnen ze vaak uit beleggingsprofielen kiezen, of de keuze maken of ze willen bijsparen en richting de pensioendatum kiezen voor al dan niet doorbeleggen. Wij zien de meerwaarde van een persoonlijk gesprek bij dergelijke keuzemomenten. Het is van belang dat deelnemers de gevolgen van hun keuze goed kunnen overzien en alleen informatie op papier zegt vaak niet genoeg.”

Life cycle-beleggen loont

Uit berekeningen van Aon waarbij van een middelloon bij een pensioenfonds overgegaan wordt naar één van de twee nieuwe contracten, ontstaat bij de stap naar life cycle-beleggen veelal een plus. “We zien dat life cycle-beleggen loont” zegt Driessen. “Jongeren kunnen aan het begin van de horizon meer risico nemen en leggen in het nieuwe systeem ook eerder meer premie in. Dat leidt per saldo tot betere rendementen. We zien daarentegen ook dat in de extremen de uitslagen groter kunnen zijn. Anders geformuleerd is er sprake van meer risico. We zien dit beeld ook terug in berekeningen van het nieuwe stelsel. Het beleggen naar levenscohort, zoals het daar genoemd wordt, loont. Indien de leenrestrictie ook wordt opgeheven, is er voor een jongere nog meer welvaartswinst te behalen. Daar staat wel tegenover dat er nieuwe solidariteit wordt gecreëerd, namelijk van de ouderen naar de jongeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.