Positivisme keert terug op woningmarkt

0

In juli zijn mensen weer iets optimistischer geworden over de ontwikkelingen op de woningmarkt, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De voorzichtig optimistische kijk komt volgens VEH vooral door de iets verder gedaalde hypotheekrente en de vooruitzichten op een blijvend laag renteniveau.

Voor het eerst sinds begin van dit jaar is de Eigen Huis Marktindicator weer licht positief gestemd bij een stand van 101 punten. Dat betekent dat net iets meer mensen positief dan negatief zijn. Het vertrouwen neemt vooral toe onder mensen die al een koophuis hebben. Koopstarters en huurders zijn daarentegen nog negatief gestemd.

Wel of niet verhuizen

Hoewel het verschil minder groot wordt, vinden nog steeds veel mensen het nu een minder goed moment om te verhuizen. Verhuizen was in december 2018 volgens 47% een slecht idee, nu is dat gedaald tot 40 %. Vooral de hoge huizenprijzen en de beperkte keuze in het aanbod van nieuwbouw- of bestaande woningen wordt hierbij als belangrijkste oorzaak gegeven. Ongeveer 15 % van de Nederlanders vindt het nu wel een goed moment om te verhuizen, de rest is neutraal.

Vorig jaar dacht nog ruim de helft (55%) van de respondenten dat de hypotheekrente weer zou gaan oplopen, nu is dat gedaald naar 28 %.

Eigen Huis Marktindicator

De Eigen Huis Marktindicator is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. De uitkomsten zijn gebaseerd op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.