Positieve AVG-controle bij verzekeraars

0

Banken en verzekeraars voldoen aan de verplichtingen die binnen de AVG gelden voor de aanstelling van een Functionaris voor de gegevensbescherming (FG). Dit blijkt na controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij 45 banken en 93 verzekeraars.

Onderdeel van de AVG is dat sommige organisaties die op grote schaal de persoonsgegevens van hun klanten observeren en/of bijzondere persoonsgegevens verwerken, een Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) moeten aanstellen en hun contactgegevens moeten publiceren. Banken en verzekeraars zijn organisaties die hieraan moeten voldoen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nu vastgesteld dat alle gecontroleerde Nederlandse banken en verzekeraars waarvoor de verplichtingen gelden, een functionaris voor de gegevensbescherming hebben aangesteld en aangemeld.

Zij hebben ook allemaal de contactgegevens van hun FG op een juiste manier gepubliceerd op hun website. Tijdens een eerdere controle bleek dit bij 7 banken en 14 verzekeraars nog ontoereikend te zijn.

Meerdere controles

Uit die eerste controle bleek overigens ook dat 6 banken en 9 verzekeraars nog geen FG hadden aangemeld bij de AP. 2 banken en 2 verzekeraars bleken na ontvangst van nadere informatie van de organisaties niet verplicht om een FG aan te stellen, omdat zij niet grootschalig persoonsgegevens verwerken. In alle overige gevallen hadden de banken en verzekeraars wel een FG aangesteld, maar deze niet bij de AP aangemeld. Zij hebben dit na de controle alsnog gedaan. Een FG kan vanuit een onafhankelijke positie adviseren over hoe de privacywetgeving moet worden toegepast in zijn organisatie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.