Positief resultaat Donatus lager dan in voorgaande jaren

0

Leden van Donatus Verzekeringen, marktleider in Nederland voor verzekeringen van kerkgebouwen en monumenten, krijgen 23% van de voor 2018 ingelegde premies terug dankzij een positief nettoresultaat van 6,1 miljoen euro over dit boekjaar. Dat is minder dan in voorgaande jaren

Over de afgelopen vijf boekjaren heeft Donatus gemiddeld 41,2% van de ingelegde premies aan de leden teruggegeven. Daarnaast krijgen trouwe leden (tien jaar of langer lid) 10% korting als zij kiezen voor een langdurig contract.

Gevolgen van grote schades

De teruggave over 2018 is lager dan gebruikelijk vanwege onder meer enkele zeer grote schades. Dankzij de kapitaalkrachtige positie kan Donatus het volledige resultaat terugbetalen. Volgens directievoorzitter Alphons van der Voorn hebben naast de storm aan het begin van 2018 en twee grote kerkbranden in Limmen en Bovenkerk, ook de teruglopende beurzen aan het einde van 2018 gezorgd voor een minder positief resultaat. “Ondanks deze uitzonderlijke gebeurtenissen in één jaar was 2018 in financieel opzicht toch redelijk goed. De schades voor eigen rekening waren met 9,2 miljoen euro ongeveer 1,7 miljoen hoger dan in 2017. Met een solvabiliteitsratio van 210% is Donatus een financieel gezonde maatschappij.”

Vertrouwen in de toekomst

Daarnaast is Van der Voorn positief over de toekomst. “In het verslagjaar is een programma gestart dat verbeteringen gaat doorvoeren op het gebied van producten, systemen en organisatie. Met als uiteindelijk doel onze leden nog beter te ‘ontzorgen’. Ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat Donatus naar de toekomst toe zijn marktpositie verder zal versterken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.