Positie starter nog jaren kansloos

0

Verschillende oorzaken zorgen ervoor dat starters ook de komende jaren nog kansloos zullen zijn op de woningmarkt. Stijgende bouwkosten, bevolkingsgroei, een lagere LTV en particuliere investeerders zijn hier volgens Douwe van Zelm, directeur van hypotheekberekenen.nl, debet aan.

“Starters zitten in een verhitte woningmarkt waar de huizenprijzen buiten proportie zijn en dit zal de komende jaren helaas zo blijven”, voorspelt Van Zelm. Door de blijvende stijgende bouwkosten worden nieuwbouwwoningen steeds duurder. Hierdoor worden het aantal woningen dat binnen de maximale hypotheek van starters liggen kleiner. Bij een LTV van 100% moet de starter zelf de kosten koper betalen. Wat volgens Van Zelm al snel 10 tot 15.000 euro aan eigen middelen vraagt.

En dan pikken beleggers en investeerders ook nog eens een groot gedeelte van de huizen tot 200.000 euro in, om ze vervolgens te gaan verhuren. “Investeerders die in veel gevallen geen hypotheek nodig hebben en de erkoper daarmee een grotere zekerheid bieden dat de verkoop doorgaat. Reden voor veel verkopers om hun huis e verkopen aan een investeerder of belegger.”

Oplossing voor het probleem

Van Zelm schetst vervolgens een aantal oplossingen om het startersprobleem te verkleinen.

  • Meer, sneller en efficiënter bouwen. De bevolkingsgroei is groter dan het aantal nieuwbouwwoningen dat wordt gebouwd.
  • Regelgeving aanpassen waardoor starters die echt behoefte hebben aan woonruimte en die nu kansloos zijn ten opzichte van beleggers.
  • Investeren in snel openbaar vervoer waardoor afstanden kleiner worden. Zo worden ‘buitengebieden’ interessanter om te wonen, zegt Van Zelm.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.