Politieke consensus over flexibel pensioen

0

Een flexibel pensioen, lagere werkgeverslasten en meer aandacht voor de balans tussen werk en privé. Volgens HR- en salarisdienstverlener ADP is er bij de grootste politieke partijen politieke consensus op deze punten.

Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s. Volgens ADP is de kans daardoor groot dat een nieuw kabinet met deze punten aan de slag gaat.

De meeste partijen zijn het erover eens dat er bij de oudedagsvoorziening meer flexibiliteit moet komen. Zo vinden PvdA, VVD en SP dat de ingangsdatum van de AOW flexibeler moet zijn. Volgens D66, VVD en ChristenUnie moet het aanvullend pensioen individueler worden. Samen met het CDA vinden deze partijen ook dat een deel van de opgebouwde pensioenrechten moet kunnen worden ingezet voor het aflossen van de hypotheekschuld.

WWZ herzien

De meeste partijen willen de Wet Werk en Zekerheid al weer gedeeltelijk herzien, zo blijkt uit de analyse. Werkgevers moeten eerder een vast contract kunnen aanbieden en lagere lasten moeten daaraan bijdragen. De lasten op arbeid moeten volgens meerdere partijen omlaag. Dat leidt tot lagere lasten voor werkgevers.

ChristenUnie en de SP willen voor zzp’ers een verplichte verzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. De meeste partijen vinden daarnaast dat schijnzelfstandigheid en schijnconstructies moeten worden aangepakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.