‘Politiek moet Yarden-klanten beschermen’

1

Vereniging Sociaal Verhaal doet een oproep aan de politiek naar aanleiding van een recente uitspraak van het Kifid. Volgens de vereniging “heeft uitvaartverzekeraar Yarden het klachteninstituut op slinkse wijze om de tuin weten te leiden om van contractueel vastgelegde financiële verplichtingen richting verzekerden af te komen. 390.000 Nederlanders dreigen nu het recht op een volledig verzorgde uitvaart, waar zij vaak al tientallen jaren premie voor betaald hebben, te verliezen”.

De vereniging, die namens een aantal polishouders een rechtszaak tegen Yarden heeft aangespannen, vindt dat de politiek nu in actie moet komen om te voorkomen dat zij gedupeerd worden door een tactisch spel van een grote verzekeraar.

Armlastige ouderen

Sociaal Verhaal vindt dat de politiek moet voorkomen dat een grote groep armlastige ouderen niet meer kan rekenen op een fatsoenlijke begrafenis, terwijl zij hier vaak al tientallen jaren premie voor hebben betaald. “Veel ouderen zijn bang dat zij hun nabestaanden nu onverwachts moeten opzadelen met de kosten van een begrafenis, of dat een begrafenis zoals zij deze wensten, simpelweg niet meer mogelijk is.”

Omvallen

“Het Kifid is in zijn uitspraak meegegaan in de redenering van Yarden, die stelt geen andere mogelijkheden te hebben, omdat de verzekeraar anders zou omvallen. Sociaal Verhaal: “De uitvaartverzekeraar heeft het Kifid niet de mogelijkheid geboden om de juistheid van de cijfers te controleren. Zo heeft er geen accountantscontrole plaatsgevonden op de aan het Kifid gepresenteerde cijfers. Uit de door de registeraccountant van Yarden over 2018 goedgekeurde cijfers blijkt immers in het geheel niet dat de verzekeraar ‘op omvallen staat’. Dit feit alleen al zou vraagtekens bij het Kifid moeten oproepen. Ten tweede heeft het klachteninstituut geen onderzoek gedaan naar andere oplossingen voor Yarden om benadeling van de 390.000 naturapolishouders te voorkomen. Saillant detail is dat de voormalig bewindvoerder die DNB had aangesteld om het herstelplan van Yarden goed te keuren, vervolgens door de verzekeraar als adviseur in dienst is genomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.