Politiek: Kom eens uit je hokje!

1

Beste burger, wij moeten beter met ons milieu omgaan. Dus wilt u uw woning even snel ‘duurzaam’ maken? Tja, dat kost 40.000 euro, maar in de loop der jaren verdient u dat terug, want we gaan de traditionele energie gewoon duurder maken.

Hé burger, die aflosvrije hypotheek van u. U doet er verstandig aan om te starten met het aflossen van deze schuld, want anders komt u in de toekomst in de problemen. Wat dacht u van 5.000 euro per jaar vrijwillig aflossen? Verder, beste burger, zult u toch echt wat meer moeten bijdragen aan de zorgkosten, want anders worden de verzekeringen onbetaalbaar. O burger, we hebben nog een paar berichten voor u.

Over pensioenen die niet aan de koopkracht worden aangepast. Over de studiekosten voor uw kind die hoger worden. De hypotheekrenteaftrek die minder wordt. En zo nog een paar zaken.

De overheid legt steeds meer eigen verantwoordelijkheid op de schouders van de burger. Daar is in beginsel niet zo heel veel mis mee, maar indien diezelfde burger dan ook in zijn vrije keuzes en mogelijkheden wordt beperkt, is dit een schijn-eigen-verantwoordelijkheid. We weten best dat grote groepen burgers die eigen verantwoordelijkheden niet kunnen dragen. Coaching op dit financiële vlak is dan ook een zeer goede zaak. Hier is een taak weggelegd voor persoonlijke financieel adviseurs.

Bijna alle politieke besluiten worden geïsoleerd genomen. De voors en tegens van elke maatregel worden apart afgewogen. Wat al die maatregelen echter samen voor effect hebben op die burger, daar lijkt niemand zich druk over te maken. De burger zoekt het maar uit.

Die burger, vermogend én niet vermogend, heeft daar hulp bij nodig. Wat is de beste methode om voor toekomstige uitgaven kapitaal op te bouwen of te behouden? Gewoon sparen op de bank? Met de huidige lage rentestand elk jaar interen op de koopkracht van dit spaargeld? Of toch maar een deel beleggen in de hoop netto wat vermogen op te bouwen?

De burger heeft daarbij advies nodig. Van een adviseur die al die verschillende overheidsmaatregelen kan wegen. Integraal adviseren noemen we dat. Als gecertificeerd vermogensplanners zijn wij van de noodzaak doordrongen en passen dit dagelijks toe. Het is jammer dat er vanuit de overheid geen integraal beleid is. Daarom de oproep: politiek, kom uit je hokjesdenken!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Ruan de Haas

Ruan de Haas is duovoorzitter a.i. bij de Vereniging Federatie Vermogens Planners (VFVP)

  • Pieter Oorlog

    Heel goed. Feitelijk zou de politiek financiële “artsen” kunnen inschakelen. Iedereen heeft net zoals in de zorg een eigen financiele arts die de persoon financieel gezond houdt cq coacht. Dat zal ertoe bijdragen dat mensen veel minder financiele zorgen zullen hebben met als logisch gevolg gezondere mensen, minder ziekteverzuim en minder zorgkosten. Oftewel het systeem betaalt zichzelf. Dus politiek neem deze handschoen op en nodig ons uit.