Pleziervaartuigen onnodig oververzekerd

0

De verzekeringsmarkt voor pleziervaartuigen zou zich niet kenmerken door een innovatieve productontwikkeling of consumentvriendelijke productaanpassingen. Volgens Motorbootzaken wordt er nog steeds moeilijk gedaan bij het vaststellen van nieuwwaarde en dagwaarde van pleziervaartuigen.

“Uiteraard is iedere verzekeraar vrij in het vaststellen van de wijze waarop ze denkt de juiste premie te moeten vaststellen, maar de ergernis vloeit voort uit het gegeven dat de verzekeringsmarkt volledig passief blijft bij het aanpassen van de verzekerde sommen in relatie tot de dagwaarden van de gehele plezierjachtenmarkt, stelt Joop Simmers van Motorbootzaken. “Sinds 2008 dalen de prijzen voor pleziervaartuigen in een duizelingwekkend tempo, enigszins te vergelijken met de woningmarkt. Er is nog geen verzekeraar die haar verzekerden er actief op heeft geattendeerd dat de verzekerde sommen op de polissen naar beneden kunnen worden aangepast.”

Volgens Simmers wordt er een verwachtingspatroon gecreëerd waarbij een te hoge verzekerde som niet alleen het betalen van teveel premie inhoudt, maar ook een forse teleurstelling bij een total loss schade omdat de verzekeraar nooit meer dan de dagwaarde zal uitbetalen.

“Kortom, de markt zit met een fors oververzekeringsprobleem waar geen enkele verzekeraar actief op inspeelt, maar het laat afhangen van de activiteit en de juiste wetenschap hierover bij een individuele verzekerde of intermediair.”

Verder stelt Simmers dat het met regelmaat laten taxeren door een erkende taxateur voor een verzekering inmiddels een verouderde, consumentonvriendelijke methode is, dat goedkoper geregeld zou kunnen worden. “Vele overbodige discussies over wat nou een waarde is van een schip kunnen voorkomen worden door uit te gaan van andere premiebepalende factoren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.