Pleidooi voor verplichte AOV

0

Verzekeraars lijken steeds vaker de hand op de knip te houden bij uitkeringen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s) aan zzp’ers. In Radar werd gepleit voor de terugkeer van de verplichte WAZ.

In het tv-programma kwamen twee advocaten en Zelfstandigen Bouw aan het woord. Volgens hen lijkt er sprake te zijn van een trend: heel vaak keren AOV-verzekeraars niet uit richting zelfstandigen en het probleem lijkt toe te nemen. Er werd een voorbeeld genoemd van een bouwvakker die op krukken moest lopen. Hij zou volgens de verzekeraar slechts gedeeltelijk beroepsarbeidsongeschikt zijn, omdat hij nog de administratie kon doen en klanten kon bezoeken. Het feit dat hij zijn daadwerkelijke werk niet kon uitvoeren was geen reden om hem een volledige uitkering toe te kennen.

Advocaat Verzekeringsrecht Agnes Koert: “Verzekeraars proberen steeds vaker om op basis van oneigenlijke gronden een AOV-uitkering stop te zetten. Veel mensen hebben dan nog de energie om hiertegen te procederen, maar anderen geven de moed op. Dat lijkt het verdienmodel te zijn voor verzekeraars.”

Terugkeer WAZ

Volgens verzekeringsadvocaat Karin Machielsen is de politiek aan zet. Zij pleit voor terugkeer van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), de verplichte verzekering onder uitvoering van het UWV. “Er was vroeger kritiek dat die verzekering te duur zou zijn, maar je betaalde er nog geen 200 euro per maand voor. De AOV uitvoeren in de particuliere markt werkt niet, blijkt uit de statistieken. De enige oplossing is de herinvoering van de verplichte verzekering.”

Tweede Kamerleden Mei Li Vos (PvdA) en Steven van Weyenberg (D66) zagen wel wat in het idee van een betaalbare verzekering, uitgevoerd door het UWV. Zij verschilden wel van mening over het verplicht maken van die verzekering (Van Weyenberg is hierop tegen).

Weinig klachten

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten het probleem niet zo te zien.

“In zijn algemeenheid zijn er relatief weinig klachten over het al dan niet toekennen van uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid. Het aantal zaken dat bij het klachteninstituut Kifid wordt aangemeld en gegrond wordt verklaard blijft beperkt tot circa honderd per jaar op in totaal meer dan 280.000 verzekerden. Veruit de meeste uitkeringen (vorig jaar in totaal 35.000) geven geen aanleiding tot meningsverschillen of juridische procedures.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.