Plattelandswoningen blijven in trek

0

In 2021 steeg de mediane transactieprijs voor een plattelandswoning met maar liefst anderhalve ton ofwel 25%, en dat was heel wat meer dan de prijsstijging op de reguliere woningmarkt (20,7%). Uit de laatste cijfers van Buitenstate Makelaars blijkt echter dat het platteland qua prijsstijging in rustiger vaarwater terecht is gekomen, maar uniek blijft schaars en gewild.

Aan de spectaculaire prijsstijging van de plattelandswoningen vorig jaar, is in het afgelopen half jaar van 2022 een einde gekomen. De mediane transactieprijs kwam uit op 759.600 euro, en dat is maar 4.000 euro meer dan de mediane transactieprijs van Q3 en Q4 (755.479). Het aanbod is licht gestegen, dus er is wel iets te kiezen, maar het aantal transacties loopt terug.

Kieskeurige kopers

Buitenstate: “In 2020 werden nog 6.500 plattelandswoningen verkocht. In het eerste halfjaar van 2021 waren het er nog 2.155, in het tweede half jaar slechts 1866 en nu in het eerste halfjaar van 2022 daalde dit verder naar 1622. Uit het verschil tussen mediane vraag- en verkoopprijs wordt duidelijk dat overbieden (tot extreme percentages gebruikelijk op de reguliere woningmarkt) ook op het platteland in zwang is: gemiddeld wordt landelijk 2,5% overboden. Teruglopende transacties, bij stabiel aanbod en overbieden: het lijkt erop dat kopers steeds kieskeuriger worden, ze zijn bereid om voor uitzonderlijke objecten goed te betalen, maar veel woningen lijken niet te voldoen aan de hoge maatstaven.”

Groener en goedkoper

Buitenstate constateerde in de afgelopen vijf jaar constateerden ze een toenemende vraag naar plattelandswoningen. “Het vanuit huis werken raakte tijdens corona in opmars en bleek een blijvertje. Daarnaast is de populariteit van ‘groen wonen’ toegenomen. En, wonen op het platteland blijft, gezien de prijs die je betaalt voor je vierkante meters, nog steeds veel goedkoper dan in de stad. Dit alles verklaart die sterke prijsstijging van vorig jaar.”

Plattelandswoningen kunnen wel tegen een stootje

Bas Teeuwen vennoot/makelaar bij Adriaan van der Heuvel Makelaars in Helmond ziet het aanbod in zijn regio niet schrikbarend dalen, en ook de elders gerapporteerde daling van transacties herkent hij niet. Wel ziet hij onderscheid tussen ‘uitzonderlijke Buitenstates’ en ‘doorsnee Buitenstates’. “Voor een unieke ligging, grootte en prima onderhouden woning is nog veel belangstelling. Ik zie wel dat de 13 in een dozijn en slecht onderhouden Buitenstates steeds moeilijker verkopen.” Ook rapporteert hij minder kijkers: “Waar eerst gemiddeld 20 mensen kwamen voor een Buitenstate, komt nu nog de helft, maar de biedingen hier in de regio zijn nog goed.”

Stijgende hypotheekrente

De stijgende hypotheekrente is één van de oorzaken van een meer rustige reguliere woningmarkt, speelt dit volgens Teeuwen ook een rol bij plattelandswoningen? “Nee, plattelandswoningen zijn over het algemeen wat duurder, ik zie vaak dat kopers hun (lage) hypotheekrente meenemen en over het meerdere de hogere hypotheekrente betalen. Dit segment kan wel tegen een stootje: het gaat enerzijds om bijzondere woningen, anderzijds om mensen met een redelijk tot groot vermogen.”

Vernieuwende visie noodzakelijk

Teeuwen zet zich, tezamen met alle Buitenstate makelaars, in voor een vernieuwende visie op de woningmarkt en het optimaal benutten van mogelijkheden die het platteland biedt. “Van een voormalig boerenbedrijf kun je gemakkelijk drie woningen realiseren. Zo zorg je niet alleen voor meer woningen in een groene omgeving, maar je gaat ook verval en leegstaande erven tegen en je vergroot de leefbaarheid op het platteland. Toekomstige gemeentebesturen moeten dit faciliteren, het ‘hokjesdenken’ loslaten en duurzame woonmogelijkheden op het platteland creëren: dat geeft een boost aan de hele woningmarkt en het landelijk gebied.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.