Platform om in het MKB te beleggen

0

MKB Fonds N.V. en Van Lanschot zijn een samenwerking aangegaan. Van Lanschot faciliteert een online handelsplatform waar de effecten van de huidige investeringsfondsen van MKB Fonds en die van toekomstige MKB Fondsen, zoals het deze zomer verwachte MKB Mixfonds, kunnen worden verhandeld.

Bij de introductie van de twee huidige fondsen – MKB Obligatiefonds I en II, respectievelijk uit 2012 en 2013 – zagen veel geïnteresseerde beleggers het als een gemis dat de obligaties van deze fondsen nauwelijks tussentijds verhandelbaar waren. De directie van MKB Fonds heeft daarom goed nagedacht over hoe zij de reeds uitgegeven en toekomstige effecten meer liquide kon maken. Er is gezocht naar een partij die de handel in deze effecten kon faciliteren, uiteindelijk werd in Van Lanschot de ideale partij gevonden.

Samenwerking met Van Lanschot
MKB Fonds heeft tot nu toe uitsluitend MKB Obligaties uitgegeven, maar in het nieuwe fonds, MKB Mixfonds, zullen ook MKB Aandelen worden uitgegeven. Beide effecten zullen door Van Lanschot via haar MTF (Multilateral Trading Facility) verhandelbaar zijn, op basis van execution only. Na een volledige uitgifte van het nieuwe fonds zal in totaal voor circa 30 miljoen euro aan effecten van MKB Fonds via Van Lanschot verhandelbaar zijn.

Voor MKB Fonds en haar investeringsfondsen zal Van Lanschot ook de administratie voeren die voortvloeit uit het obligatie- en aandeelhoudersregister. Daarnaast zal de bank zorg dragen voor de verwerking van de binnengekomen betalingen en de uitkeringen van de rentevergoedingen en dividenden. Tenslotte zal Van Lanschot beleggers in deze fondsen te woord staan voor technische en inhoudelijke ondersteuning.

Goede match
Thomas Wals, fondsbeheerder bij MKB Fonds, geeft aan dat MKB Fonds voor Van Lanschot heeft gekozen vanwege haar rijke historie en uitstekende reputatie op het gebied van private banking. Uiteraard ook omdat de bank, naast alle benodigde vergunningen, beschikt over veel ervaring met het verwerken van effectentransacties op haar handelsplatform.

‘Van Lanschot heeft MKB Fonds in 2013 benaderd, omdat wij hen zien als een professionele partij die voorziet in de financieringsbehoefte van Nederlandse MKB-bedrijven, alsmede vanwege de mogelijkheid die zij bieden aan beleggers die in het MKB willen investeren’, zo stelt Rutger Gevers Deynoot, equity management-specialist bij Van Lanschot.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.