Plafond aan onbelast lenen van eigen onderneming

0

Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor aandeelhouders met tenminste 5% aandeel (aanmerkelijkbelanghouders) om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming. Zij mogen vanaf dan nog tot 500.000 euro lenen. Daarboven moet dan inkomstenbelasting worden betaald.

Het wetsvoorstel waarmee dit zogenaamde excessief lenen uit de eigen vennootschap wordt ontmoedigd, is deze week ingediend bij de Tweede Kamer. Uitzondering op de aanpassing vormt de eigenwoningschuld. Door de coronacrisis gaat het wetsvoorstel een jaar later in dan eerder gepland. De maatregel treedt per 1 januari 2023 in werking. Aanmerkelijkbelanghouders hebben tot het einde van dat jaar (peildatum 31 december 2023) de tijd om zich voor te bereiden.

Huidige situatie

Op dit moment hoeven aanmerkelijkbelanghouders geen belasting te betalen wanneer geld wordt geleend van de eigen vennootschap. Wanneer geld uit de bv als loon of dividend wordt uitgekeerd is dit anders; dan moet er wel belasting worden betaald. Hierdoor is er een prikkel om geld te lenen uit de eigen vennootschap. Dit lenen leidt in de praktijk tot langdurig uitstel van belastingheffing of zelfs tot het helemaal niet betalen van belasting.

Forse omvang

Er worden door aanmerkelijkbelanghouders in Nederland behoorlijke bedragen van de eigen vennootschap geleend. In 2016 ging dit om een totaalbedrag van 55 miljard euro. In 2017 is dit bedrag al opgelopen naar 58 miljard euro. Van de in totaal 216.000 lenende aanmerkelijkbelanghouders in Nederland leende 10% meer dan de helft van het totaalbedrag (30 miljard euro van de 55 miljard). Van die groep hadden ruim 11.000 aanmerkelijkbelanghouders in 2016 leningen uitstaan bij hun eigen vennootschap van meer dan 500.000 euro.

De aanmerkelijkbelanghouders moeten vanaf 2023 belasting gaan betalen als de schuld aan de eigen vennootschap meer bedraagt dan 500.000 euro. Deze grens geldt als startpunt. Daarna wordt de grens verhoogd met de hoogte van de schuld waarover al eerder belasting is betaald. Dit moet voorkomen dat jaarlijks hetzelfde gedeelte wordt belast. De betaalde belasting over leningen van meer dan 500.000 euro wordt verrekend zodra deze schuld wordt afgelost.

Uitzondering eigenwoningschuld

Een uitzondering is er voor leningen die zijn aangegaan voor de financiering van de eigen woning. Deze uitzondering geldt als een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap. Voor de eigenwoningschulden die zijn aangegaan voor 31 december 2022 geldt de uitzondering ook zonder het verstrekken van dit recht van hypotheek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.